Annons

Så får du växterna att överleva vintern

Tips & Råd Att få Medelhavsväxter på balkongen att övervintra till nästa sommar är inte det enklaste, men det går även om du bor i lägenhet. Men olika växter måste förvaras på skilda sätt.

Om man som växt är van vid Medelhavsklimat kan en lång, mörk och kall svensk vinter vara en rejäl utmaning. Att bara lämna dina växter därhän är därför med största sannolikhet en dödsdom. Men med lite omsorg och koll på termometern kan du lyckas få dina gröna vänner att frodas även nästa sommar.

Kort och gott kan Medelhavsväxterna delas upp i tre grupper:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Grupp 1
Hit hör: pelargon, bougainvillea, agave, hibiskus och många suckulenter typ aloe, trädtaklök samt alla typer av krukväxter som haft sommarlov utomhus samt chili med frukter kvar.

De ska in först. De är frost­känsliga och tål inte minusgrader. Senast när nattemperaturen sjunker ner mot fem plusgrader ska de tas in.

Annons
 • Rensa från vissna löv, och klipp ned dem som blivit för stora.
 • Håll jorden ganska torr och vattna bara sparsamt med svag dos näring under vintern.
 • Placera växterna vid ett fönster och tänd växtbelysning dagtid klockan 7-21, vanlig lysrörsarmatur går fint men det finns växtbelysning att köpa.

Grupp 2
Hit hör: chokladblomma, dahlia, lyckoklöver, klänglilja, gladiolus och doftlilja. 

Ska in efter första frostnatten. Det är växter med knölar, lökar, eller rhi­zomer som överlever under jord.Efter första frostknäppen låter du jorden i krukan torka upp och gräver därefter fram de underjordiska växtdelarna.

 • Förvara dem frostfritt, helst mörkt och inte är för fuktigt.
 • Vira in knölarna i tidningspapper och lägg dem under diskbänken eller i källarförrådet.
 • Ta fram i april/maj och plantera om.

Grupp 3
Hit hör: frosttåliga Medelhavsväxter som olivträd, myrten, nerium, fikon, vindruva, Afrikas blå lilja, lager och rosmarin.

Annons

Låt stå kvar ute i ett skyddat hörn av balkongen så länge det går, enstaka nätter med 1–2 minusgrader klarar de. De vill helst ha en ljus och sval övervintring, 2–15 plusgrader, i en fuktig miljö.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma
 • Isolera krukan med frigolit och halm och skydda den med en övervintringssäck som släpper igenom ljus så kan de överleva.
 • Sätt en ljusslinga i växten så höjs temperaturen några grader ytterligare. Detta fungerar i landets södra delar.
 • Om dagstemperaturen stadigt ligger på flera minusgrader är det säkrast att flytta växten till ett garage med belysning eller in i bostaden – ta då bort isoleringen och duscha växten ofta.

Fakta: Några enkla tips på vägen
 • Förebygg utbrott av ohyra genom att spreja växterna med såpvatten innan de tas in.
 • En termostat som tänder och släcker till växterna är smart. Låt vara tänd 12–16 timmar dagtid.
 • Lägg en bit oasis på ett fat med vatten och ställ krukan ovanpå. Ger växterna jämn fuktighet.

 

 

Fakta: Så räddar du olivträdet
 1. Börja så här: Bottna en plastbalja med frigolit.
 2. Isolera. Sätt ner krukan och isolera med torr halm (finns i zoobutiken).
 3. Extra värme. Trä en ljusslinga i olivträdet och låt den vara tänd dygnet runt.
 4. Eget tält. Trä en fiberdukshuva över olivträdet. Skyddar mot kyla och kalla vindar. Denna kommer från Wexthusets webbshop.
 5. Skyddat hörn. Placera olivträdet i balkongens mest skyddade hörn så kan det stå ute även under perioder av minusgrader.
 6. Till våren. Så med lite arbete, tur och god vilja kan det hända sig att du har ett olivträd som mår bra när värmen behagar infinna sig igen.

 

Läs också Maxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.