Annons

Så gör du Josefines gröna ärtsoppa: ”Pricken över i”

Tips & Råd Len, färggrann och gärna med ett kokt ägg och en smörgås till. Så vill Josefine Andersson ha sin ärtsoppa. Fryst fetaost och färsk mynta är hennes trumfkort.
"Den är frisk och färgglad – en jättebra lunch", säger Josefine Andersson om sin gröna ärtsoppa.
Foto: Frida Ekman
"Den är frisk och färgglad – en jättebra lunch", säger Josefine Andersson om sin gröna ärtsoppa.

Josefine Andersson sänker ner mixer­staven i den djupa ­kastrullen och trycker in knappen. Till det brummande ljudet slungas buljongen samman med de hela ärtorna och fram växer en slät dekokt – nästan lika grön som säsongens första grässtrån.

– Om man vill undvika oönskade färgstänk i köket är det en smart idé att inte vara slapphänt i det här läget; annars är risken att det skvätter, uppmanar hon.

Slutade äta kött i tonåren

Genom fönstret ovanför diskhon strömmar dagsljuset in i 50-tals­lägenheten i Bromma – en bra bit från hästgården på Västkusten där Josefine växte upp. Med naturen ständigt runt hörnet väcktes intresset för varifrån maten kommer. I tonåren slutade hon äta kött och började laborera med vegetariska recept. Soppor är något hon återkommer till. Egentligen är det för henne mest förknippat med höstmörker, men soppa på gröna ärtor gör hon gärna på våren.

– Den är frisk och färgglad – en jättebra lunch som också funkar att ta med till jobbet som matlåda. Jag ­tycker att det är perfekt mitt i veckan-mat när man kanske inte har så mycket tid över. Det är bara att ­steka lite lök, koka upp och mixa.

Använder ofta färsk mynta

Ärtor är en sådan sak som hon brukar ha hemma i frysen och hon ­använder dem också för att piffa upp andra, lite grå rätter. Även färsk mynta – som ingår i hennes ärtsoppa – är en återkommande ingrediens i matlagningen. Hon har gjort några ­odlingsförsök hemma i köksfönstret.

– Mynta är den där smakmässiga pricken över i. Jag kan ha i några blad i haloumibiffar eller en efterrätt. Det är en rolig krydda som överraskar och skapar lite spänning.

Fakta: Grön ärtsoppa med mynta och fetaost

Det här behöver du (ca 4 ­personer):
2 salladslökar
1 vitlöksklyfta
Rapsolja
600 g frysta gröna ärtor
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 dl havre- eller matlagningsgrädde
1/2 kruka mynta (bladen)
Salt och svartpeppar
4 ägg
Ca 100 g fryst fetaost
4 nypor solroskärnor
Gör så här:
1. Skär salladslöken i strimlor och vitlöken i små bitar. Hetta upp rapsolja i en kastrull och fräs ­salladslöken och vitlöken i ett par minuter. Löken ska mjukna men inte få färg.
2. Tillsätt frysta gröna ärtor, vatten och buljongtärningar. Låt koka upp och sjud någon minut.
3. Tillsätt grädde och myntablad. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
4. Koka äggen i 7 minuter. Skala dem och skär i halvor.
5. Riv den frysta fetaosten fint på ett rivjärn. Det går även bra att hacka fetaosten när den är färsk – men det blir ofta stora, lite klumpiga bitar. Låter man osten ligga i frysen några timmar kan man enkelt riva den – nästan som en parmesan.
6. Servera soppan med ägghalvor och toppa med fetaosten, solros­kärnor och ett par myntablad.

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.