Annons

Skaffa dig sladdkontroll

Tips & Råd Fullt av sladdar i lägenheten? Inspireras av tipsen nedan och lindra röran.

Samla ihop
Bunta ihop sladdarna så blir intrycket lugnare. Använd kardborrband eller andra CE-märkta fästanordningar. Med kardborrband kan du även fästa sladdarna längs med skrivbordsbenen.

Klamra fast
Fäst till exempel vägghögtalarens sladd med klammer eller självhäftande list. Använd klammer med en öppning så att sladden lätt kan flyttas.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Kabelkanal
Det finns kabelkanalsystem i plast som är diskreta. Fäst kanalerna i tak- eller golvlisterna, på väggen eller bakom mediebänken. Måla dem i samma färg som underlaget. Finns att köpa på byggvaruhus eller i välsorterade varuhus. Finns även hörnbitar och T-skarvar.

Kabelkorg
Sladdarna runt skrivbordet kan samlas ihop i en kabelränna under bordsskivan. En variant är en korg som skruvas fast och som sladdarna sedan ligger i.

Göm härvor
Det finns olika typer av boxar där grendosor, klumpiga transformatorer och sladdtrassel kan gömmas. Sök på ”sladdgömma” på internet. Linda sladdarna löst och kolla så att värmeutvecklingen inte blir för hög.

Annons
Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Extravägg
Hängande sladdar från tv och högtalare trollar du bort bakom en spånskiva eller MDF-skiva. Måla den som väggen och sätt upp som en extra vägg med sladdarna bakom. Låt ena sidan vara öppen så att du kan komma åt sladdarna.

Linda sladden
Hörlurarna till mobilen? Med den fiffiga lösningen ”Cordctrl ” slipper du sladdhärvor i fickan.

Möblera bort
Göm sladdar, transformatorer och grenuttag i tv-bänken eller i bokhyllan. Det finns moderna möbler med inbyggd kabelhantering, lister som döljer sladdar och avtagbara bottenplattor. Eller borra själv ett hål på baksidan av din möbel och dra igenom sladdarna. Gardiner kan också gömma grenuttag och transformatorer.

Läs ocksåMaxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning

Rätt sladdlängd
Använd så korta sladdar som möjligt. Med en sladdvinda kan du minska överflödiga sladdlängder som ligger lösa på golvet. Eller öka sladdlängden för att få bort extrasladden med grenuttag. Gäller det laddare och liknande sladdar som du flyttar runt – låt större delen av sladden vara hopvirad med gummiband så blir det mindre sladd att hantera.

Annons

Kör trådlöst
Använd trådlösa lösningar där det går. Särskilt till datorn är kabelfria nätverk en välsignelse. Du förlorar en gnutta i prestanda, men vinner i smidighet. Men spelar du dataspel online eller laddar hem och skickar tunga filer så kanske du vill ha kvar din fasta anslutning.

Håll sladdrent
Låt inte mobilladdaren, kameraöverföringssladden eller hårtorken sitta kvar i sina uttag. Ha i stället bestämda platser där laddare, apparater och maskiner kan ställas undan när de inte används. Koppla ur, rulla ihop och plocka bort det som inte används dagligen.

Fler uttag
Låt en elektriker installera fler fasta eluttag och slipp slingrande skarvsladdar och grendosor. Fasta eluttag är dess¬utom alltid bättre än skarv-sladdar ur elsäkerhetssynpunkt.

Fakta: Tänk på att...

… att elektrisk utrustning utvecklar värme. Sladdar som ligger tätt och transformatorer som inte får kylning kan orsaka elbrand. Undvik därför ormbon även av brandsäkerhetsskäl. Läs mer: www.elsakerhetsverket.se

Läs också Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil Så pimpar du balkongen för våren och sommaren

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.