Annons

Underhåll – så här mycket satsar din värd

Tips & Råd Väsbyhem i Upplands-Väsby, norr om Stockholm, leder underhållstoppen. Bolaget förlorar nästan 8 000 kronor per lägenhet. Ändå satsas rekordhöga belopp på nya stammar, tapeter och badrum.
​Använd glada färger där det går. klicka på bilden och se den i störra format.

​Väsbyhem i Upplands Väsby är det bolag som lägger ned mest pengar på underhåll av bolagen i Hem & Hyras granskning. 275 kronor per kvadratmeter pumpade bolaget in i stamrenoveringar, hissar och andra åtgärder förra året. Det är betydligt mer än genomsnittskostnaden bland bolagen som låg på 175 kronor.

Och mer pengar behövs. Väsbyhem står inför ett enormt upprustningsbehov de kommande åren när drygt 3 000 lägenheter från 1960– och 70-talen ska renoveras. 
Totalt beräknas notan landa på 1,5 miljarder kronor, en halv miljon per lägenhet, och hyresgästerna får i högsta grad vara med och betala.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

När Hem & Hyra granskade underhållsbehovet för några år sedan förklarade Väsbyhems vd att renoveringarna skulle innebära 30-procentiga hyreshöjningar för de boende.

Efter renoveringen ligger hyran för en lägenhet på 75 kvadratmeter på strax över 7 200 kronor i månaden i genomsnitt, enligt Hyresgästföreningen.
– Det har varit besvärligt i dubbel bemärkelse för hyresgästerna. Dels fysiskt genom renoveringen, dels ekonomiskt genom de efterföljande hyreshöjningarna, säger Bengt Lundström, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons

Renoveringarna tär inte bara på hyresgästernas ekonomi. Väsbyhem är det bolag som förlorar i särklass mest pengar av de undersökta bolagen. Förra året gick bolaget back med närmare 8 000 kronor per hyresgäst. Anledningen är just det pågående underhållsarbetet.

Läs ocksåSe om din värd är en av 2017 års sämsta

Visserligen har bolaget gjort en vinst på hundratals miljoner kronor när det sålt lägenheter till bostadsrättsföreningar och privata fastighetsbolag. Men sett till pengarna som bolaget tjänar på kärnverksamheten, att hyra ut bostäder, så går det inte runt.

– Nej, men skulle vi inte sålt fastigheterna vore vi tvungna att dra ned på underhållet, det slipper vi nu. Och vi har nyligen genomgått en smärtsam process där antalet anställda minskats från 150 personer till 91, säger Väsbyhems vd, Ulf Dohnhammar.

Annons

I botten på underhållslistan finns Skebo i Skellefteå som förra året satsade 104 kronor per kvadratmeter på underhåll.

Läs ocksåSå slipper du betalningsanmärkningar
 

Fakta: Så gjorde vi:


Hem & Hyra har låtit företaget Stella Borealis granska bostadsbolagens resultaträkningar.
Baserat på de tillgängliga uppgifterna har därefter underhållskostnaderna beräknats.

Läs också Så mycket tjänar din bostads-vd Se om din värd belönar trogna hyresgäster Så mycket satsar din värd på underhåll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.