Annons

Vårfixa köket – billigt

Tips & Råd Med små medel går det att förändra köket på bara en eftermiddag. Lite rensning, vaxolja, kanske en vända på internetrean och vips har du ansiktslyft din favoritplats i lägenheten. Här är tio enkla tips!
Foto: Angelica Söderberg

När våren nu äntligen är här vill många ha lite fräscha fläktar och förnyelse hemma. Och att få nytt liv i rummen behöver inte vara så besvärligt.

Här är Hem & Hyras tio tips på hur du piffar till köket!

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
 1. Rensa! Många av oss har diverse hushållsmaskiner på bänken, brödlådor och råvaror. Detta ger ett stökigt intryck. Försök förvara köksmaskinerna i skåpen eller på en liten sidovagn.
 2. Köksbänk i trä? Köksbänkar i trä blir lätt saggiga med åren. Rugga upp ytan med slippapper och pensla in en hårdvaxolja, gärna med pigment så du får en fin färgförändring.
 3. Trist kakel? Kakeldekor är ett ­perfekt och billigt sätt att snabbt förnya ­köket utan att göra ett större ingrepp. Idag finns mycket olika mönster att ­välja på, från marockanskt till retro och ­romantiska mönster.
 4. Knoppar. Knoppar finns i en mängd olika stilar, ett enkelt sätt att skapa ny stil i köket.
 5. Textilier. Kök kan ofta kännas hårda, en flortunn gardin i köket ger en mjuk och vacker stil. Välj en tunn som ­släpper igenom dagsljuset. Även en duk på ­bordet skapar en ombonad känsla.
 6. Matta. Mattor både ramar in och ljusar upp en matplats. Men välj matta med omsorg, gärna i plast eller använd impregneringssprej för att mattan ska skyddas mot smuts.
 7. Blommor & kryddor. Detta är ofta en dyr och förgänglig investering, men ack så effektivt när du vill pimpa ditt kök. Men köp några fuskblommor/ vackra grenar med blad och blanda in i ­buketten, på så sätt förlänger du ­blomningen i köket.
 8. Mässing. Mässing och blanka ­material gör under för ett tråkigt kök. Små ­detaljer som blänker i köket ger en lite lyxig och fräsch känsla.
 9. Belysning. Ett kök behöver olika ­typer av belysning, både praktisk och mysbelysning. Har du ett mörkt kök, tänk på att använda transparenta ­lampor med glaskupor som släpper igenom ljuset.
 10. Budget. Invänta reor! På olika stora webbutiker finns ofta en pågående rea. Gardiner är ofta en kategori som finns på rea. På second hand och loppis hittar du ofta fina koppar­föremål och ­gedigna textilier till billig peng.

Annons
Fakta: Så här gjordes köket om

Först rensades köksbänken och alla köksmaskiner togs bort. Sedan oljades bänken in med en mörk hårdvaxolja från Bauhaus. Kaklet fick dekorkakel med marmormönster från Paxlux.se och fönstren fick nya gardiner köpta på rea på Ellos. De gamla kökshandtagen i järn byttes mot egengjorda handtag i skinn med mässingsskruvar. Den stora tyglampan byttes ut mot en skir, transparent glaslampa från Ikea. En köksduk, några fårskinn på sitsarna, en matta från Rusta och lite gröna växter skapar en varm ombonad känsla i köket. De rosa glasburkarna från Clas Ohlson plockar upp färgen i blommorna och skapar på så sätt en vacker accent i rummet. Pssst … kan du se att de rosa pionerna i buketten är konstväxter?

Fakta: 12 köptips
 1. Dekorkakel från Paxlux.se, 69 resp 89 kr.
 2. Guldfärgade köksredskap, Clas Ohlson, rivjärn 59,90 kronor, måttsats, soppsked 79,90 kr, måttsats 99,90 kr.
 3. Underlägg, Indiska 39 kr.
 4. Tavelprint, Ellos 224 kr.
 5. Lampsladd och rökfärgad glödlampa, Inreda.com, 140 kr resp. 229 kr.
 6. Vattenkanna, Ellos, 262 kr.
 7. Kökshanddukar, Jotex, 149 kr/ 3 stycken.
 8. Gråmönstrad plastmatta, Rusta, 249 kr.
 9. Tyg på metervara, Jotex, 79 kr metern.
 10. Flortunna gardiner, Hemtex, 199 kr.
 11. Guldknoppar, Ikea 39 kr/ 2 stycken.
 12. Rosa vas på guldstativ, Hemtex, 149 kr.

Fakta: Plastigt tips

Många av oss får rysningar av ordet ”plastväxter”. Men i dag är konstväxter riktigt naturtrogna och blandar man upp dem tillsammans med riktiga växter så märker man knappt skillnad. Fina konstväxter hittar du bland ­annat hos Ikea, Blomsterlandet, ­Plantagen, Hemtex och Bauhaus.
Dessa blommor: Ikea, 129 kr.

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Maxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil Så pimpar du balkongen för våren och sommaren

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.