Annons

Gävleborgs bolag blöder

Gävleborg De kommunala bostadsföretagen i Gävleborg har problem. Sex av tio företag har problem med tomma lägenheter.
, , , ,

Hem & Hyra har granskat de kommunala bostadsföretagen i Gävleborgs län och de sex länen Dalarna, Västmanland, Uppland, Värmland, Södermanland och Örebro. Det är främst i Bergslagen och Gävleborgs län som de kommunala bostadsföretagen har problem.

– Orter som slutar på -fors, -bruk och -hammar har inte mått bra av globaliseringen. Folk flyttar inte dit, det föds för få och för många av dem flyttar, säger Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen i Uppsala.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Gävleborgs län har sex av de tio kommunerna problem med tomma lägenheter; Hofors, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker och Söderhamn.
Söderhamn har rivit 1 000 lägenheter men ändå står var tionde lägenhet tom i dag. Företagets ekonomi är trots det i balans.

Ockelbogårdar är ett av de två bostadsföretag i länet som det går sämst för. Företaget har 7,3 procent tomma lägenheter och låg soliditet, 9,36 procent.

– Nej, det ser inte bra ut för oss, säger företagets vd Pamela Warren.

Läs ocksåMiljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Ockelbogårdar försöker lösa sina ekonomiska problem genom att sänka energikostnaderna och vad gäller de tomma lägenheterna, de flesta finns i Lingbo, förs diskussioner om både försäljning och rivning.

Annons

– Enligt den nya lagen kan vi inte få ekonomiskt stöd från kommunen men rivning är den sista utvägen som jag ser det, säger Pamela Warren.

Trots problemen räknar hon upp de positiva saker som också finns; Ockelbogårdar har minskat sina lån och ser nu över sin organisation för att få den mer effektiv:

Läs ocksåOuthyrda bostäder i Norrland kostar miljoner - varje månad

– Jag önskar att vi får bättre soliditet så vi kan förnya våra lägenheter och inte bara underhålla. Och jag hoppas allt löser sig för oss, men det kommer att ta tid, säger Pamela Warren.

I Uppsala län är situationen för de kommunala bostadsföretagen betydligt bättre, bara Älvkarlebyhus har fler tomma lägenheter än de borde ha, 2,6 procent. Men företagets soliditet är god, nära 60 procent.

Mera statligt stöd och att bostadsföretagen river sina tomma hus är två av utredare Georg Hardts förslag för att hjälpa bostadsföretag som blöder.

Annons

Han menar att alla kommuner, även de små och krympande, ska ha ett eget bostadsföretag:

– Uppgiften att ge människor en juste lägenhet till ett vettigt pris kommer alltid att finnas. Och de privata hyrevärdarna vill helst vara med på starka marknader där de kan tjäna pengar, så att sälja är ingen lösning.

Han tycker att staten är för passiv och att alltför mycket av bostadspolitiken handlar om läget vid Stureplan och för litet om de mellansvenska småkommuner som är de som har störst problem.

– I många kommuner finns ingen bostadsbrist utan tomma lägenheter och det är hyresgästerna som får betala för dem. Då är det bättre att riva. Tomma hus påverkar hela samhället negativt, säger Georg Hardt.

Fakta: Egna siffror

Uppgifterna till artikeln och kartan kommer från de kommunala bostadsföretagens årsredovisningar och de uppgifter de och kommunerna lämnat till Boverket. Sammanställningen har gjorts av Hyresgästföreningen.
Soliditeten är den del av företaget som inte är lånade pengar. Soliditeten bör inte understiga 10 procent.
Ett bostadsföretag bör inte ha mer än 2 procent tomma lägenheter.

Läs också Doroteahus tvingas riva 48 lägenheter – "Det känns frustrerande" Ministern om Hem & Hyras granskning: Social dumpning är ett reellt problem Granskning: Här river kommunerna för att slippa fattiga hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.