HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ministern om Hem & Hyras granskning: Social dumpning är ett reellt problem

Nyheter Återigen är det uppenbart att social dumpning är ett reellt problem. Det säger ansvarig minister Lena Micko (S) efter att ha läst Hem & Hyras granskning. Om knappt en månad kommer en utredning med förslag på åtgärder.
Foto: Örjan Karlsson/Ninni Andersson, regeringskansliet.
Ministern ser problemet. Hem & Hyras granskning visar återigen som att social dumpning är ett reellt problem, säger civilminister Lena Micko (S).

”Den här granskningen visar återigen att social dumping är ett reellt problem och att det får konsekvenser för de kommuner som drabbas.” Det säger civilminister Lena Micko (S) i mejlsvar efter att ha läst Hem & Hyras granskning om social dumpning och rivningar. Senast den 15 november, om mindre än en månad, ska en utredning presenteras med förslag till åtgärder. Lena Micko säger sig ha ”stora förhoppningar” på utredningen, men vill inte uttala sig om vilka eventuella lagändringar eller stöd till drabbade kommuner som kan tänkas bli aktuella.

Det var efter att 19 av de kommuner som anser sig hårdast drabbade av social dumpning träffade civilministern som en snabbutredning tillsattes. Peter Ehn, utredare på Statskontoret, leder det arbetet. I uppdraget står det att han ska ”lämna förslag på möjliga inriktningar för åtgärder som skulle vara verkningsfulla för att motverka problematiken på området”. En ganska vid formulering, och Peter Ehn vill inte säga något om vad man kommer föreslå.

Läs ocksåSlussvaktarens hyresbostad rivs när ny sluss ska byggasBildkollage med slussvakt från år 1920, kanalinspektörsbostaden, Roger Magnusson

Att människor som behöver försörjningsstöd flyttat över kommungränserna har förekommit i alla tider. Men när det blivit allt fler människor med hjälpbehov som plötsligt hamnar i mindre kommuner med ansträngd ekonomi, det är då det blivit ett problem, enligt Peter Ehn.

– Bara ett par stora familjer kan innebära ganska stora kostnader för en liten kommun. Men jag vill poängtera att det inte bara är ett problem för kommunen utan för den enskilda människan som får svårt att komma in i samhället när han eller hon hamnar ute i periferin, säger Peter Ehn.

Läs också Handelsträdgården rivs i höst – 300 bostäder ska byggas på tomten Bildspecial: Från handelsträdgård till slumboende Outhyrda bostäder i Norrland kostar miljoner - varje månad Kåres hem ska rivas för att undvika social dumpning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.