Annons

Nytt sätt att bygga billigt hoppas ge nya Öbo-lägenheter i Vintrosa

Håbo Örebrobostäder vill använda sig av konceptet "Kombohus" för att bygga nya lägenheter i Vintrosa utanför Örebro. De är tänkta att bli kooperativa hyresrätter.
, , ,

Örebrobostäder och Örebro kommun vill att människor ska kunna bo kvar i Vintrosa även när man inte längre orkar eller har behov av att bo i villa och ska därför utveckla en detaljplan för att bygga hyresrätter på orten.

– Det finns ett hårt tryck i Vintrosa och därför ska vi bygga. Många vill bo kvar på orten även när barnen är utflugna och huset har blivit för stort och man kanske inte orkar med snöskottning och trädgårdsarbete längre. Men kön är lång och då finns det ingenstans att ta vägen, säger Karin Sundin (S) som är ordförande i Öbo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Planen är att bygga 12 lägenheter i ett trevåningshus med hiss. Byggstart är planerad till nästa vår.

För att hålla nere hyreskostnaderna, satsar Öbo på att dels bygga enligt det nya konceptet ”Kombohus”, men planen är även att lägenheterna ska bli kooperativa hyresrätter.

Det är branschorganisation Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, SABO, som står bakom konceptet Kombohus och det första huset var inflyttningesklart i början av februari i Iggesund

Annons
Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Kombohusen är en fabrikstillverkad hustyp som togs fram genom en SABO-tävling just för att göra det möjligt att pressa kostnaderna vid nybyggnation.

– Vi ger entreprenören bättre förutsättningar genom att den tjänar på mängden, inte på varje bygge i sig. Det är bland annat så kostnaderna kan hållas lägre, säger Petter Jurdell som är chef över fastighetsutvecklingen på SABO.

En annan fördel är enligt honom att projekteringen blir billigare.

Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

– Kostnaderna för att bygga är i stort sätt känd från början. Bostadsbolagen behöver inte lägga en krona på något som annars kan kosta en miljon. I vanliga fall ser du inte förrän långt in i projekteringen om det bär sig eller inte. Nu vet du på några dagar om du har råd, säger Petter Jurdell.

Annons

Just nu har nio bostadsbolag runt om i Sverige skrivit kontrakt för 400 lägenheter, bland annat i kommunerna Tierp och Håbo. Ytterligare 400 lägenheter ligger på planeringsstadiet. Däribland Öbo:s lägenheter i Vintrosa.

För att ytterligare hålla nere kostnaderna vill Örebrobostäder som sagt även att lägenheterna ska vara kooperativa hyresrätter: det vill säga att hyresgästen betalar en insatts (Se faktaruta).

– Insatsen kommer ha stor betydelse för att kunna hålla nere kostnaderna. Vi har redan haft möten med boende i Vintrosa och kommer nu undersöka intresset så vi vet om vi ska gå vidare, säger Karin Sundin.

Fakta: Så hög är ofta insatsen

Enligt Sabo finns det bland deras medlemmar cirka 50 föreningar som driver kooperativa hyresrätter, som är ett mellanting mellan bostadsrätt och hyresrätt. Uppskattnings finns det i Sverige ytterligare 20-25 föreningar bland privata fastighetsägare.
Hyresgästen lägger en insats som fås tillbaka vid flytt, lägenheten kan inte säljas. Enligt Sabo ligger insatsen oftast mellan 3000–8000 kronor per kvadratmeter. Orsaken till att hyran blir lägre är att insatsen går som lån till byggherren som i sin tur inte behöver ta så stora lån som annars hade krävts.
Sabo står för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag och är de kommunala bostadsbolagens organisation.

Läs också De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Rokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrning Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.