Foto: Jenny Knutsson

Kent Nieroth, Forum för fastighetsboxar, menar att fördelarna med boxar överväger. Hyresgästföreningens Benny Andersson är dock kritisk och menar att Posten tvingar hyresgästerna att stå för företagets rationaliseringar. Anders Andersson är lagledare för brevbärarna i Kinda och berättade om sin arbetsmiljö och hur den kan bli bättre.

Poststrid har blossat upp igen

Poststriden i Kisa går vidare. Hyresgästerna i området Kulla ser ut att tvingas välja mellan postboxar och hyreshöjning, eller att posten inte längre delas ut.
25 januari 2012 kl 00:06 Text: Jenny Knutsson

I våras hotade Posten att sluta med utdelning till många av Stiftelsen Kindahus hyresgäster i Kisa, om inte bolaget vidtog åtgärder för att förbättra brevbärarnas arbetsmiljö. Posten krävde att Kindahus ersätter brevinkasten med postboxar i trapphusen, men drog tillbaka kravet sedan stiftelsen gått med på att se över belysningen.

Den utredning som Kindahus har gjort visar dock att det skulle bli ungefär fyra gånger dyrare att byta trapphusbelysningen så att den når upp till Postens krav, jämfört med att installera postboxar. Därmed är boxarna åter det främsta alternativet. Men både Kindahus vd Per Cedervall och Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson är kritiska mot att Posten låter stiftelsen, och därmed hyresgästerna, stå för vad de menar främst är ett sätt för Posten att spara pengar.

Irritationen delas uppenbarligen av hyresgästerna i Kulla. En del av dem kom till ett informationsmöte som hölls i området på tisdagskvällen. De fick då veta att kostnaden för att installera boxar motsvarar en hyreshöjning på åtta kronor i månaden för varje lägenhet.

– Jag har all respekt för att det är jobbigt för brevbärarna att springa i trappor. Men det är Postens sak att lösa sin egen arbetsmiljö, inte vår, säger hyresgästen Inger Bronow.

– I grund och botten handlar det om att Posten vill rationalisera men inte själva är beredda att ta kostnaden för det, säger Benny Andersson.

Han föreslog att brevbärarna i stället ska börja använda pannlampor. Förslaget möttes inte av någon större entusiasm från Kent Nieroth från Forum för fastighetsboxar, som representerar Posten men även andra postutdelande företag i den här typen av frågor.
– Vi använder inte pannlampor, var hans kortfattade svar.

Kindahus har föreslagit ett annat alternativ; att stiftelsen installerar boxar som Posten betalar hyra för. Men Kent Nieroth menar att det skulle strida mot Postens interna regler.

Enligt Per Cedervall ligger bollen nu hos Hyresgästföreningen, som ska ta ställning till om man ska gå med på en hyreshöjning. Hur föreningen kommer att ställa sig till detta kan Benny Andersson inte svara på i nuläget.

Enligt Posten är det enda alternativet till postboxar att utdelningen upphör. I så fall skulle hyresgästerna själva tvingas hämta sina brev och paket i Postens lokaler på Västra vägen, en kilometer från Kulla, som bara håller öppet ett par timmar om dagen.

Kent Nieroth pekar på att andra bostadsbolag, bland annat i Hultsfred och Vimmerby, gått över till boxar utan större protester. Men Per Cedervall tycker att en sådan jämförelse inte är meningsfull.

– Det är inte så att man vill ha boxar, det är Posten som tvingar oss fastighetsägare att införa dem, menar han.

Kindahus har 177 lägenheter i Kulla. Postens krav berör även hyresgäster i andra områden.

– Sammanlagt handlar det om mellan 500 och 600 lägenheter, säger Per Cedervall.

Läs mer om poststriden i Kisa:
Inget poststopp för Kindahus hyresgäster
”En jätteförsämring för hyresgästerna”
Hyresgäster i Kisa måste ta ledigt för att få posten

Jenny Knutsson
Lokalredaktör
010-459 21 49
Ämnen:
Publicerad: 25 januari 2012 kl 00:06 Uppdaterad: 7 oktober 2014 kl 14:22
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.