Foto: Jakob Kindesjö

Östgötaporten har cirka 2 300 lägenheter i Norrköping, bland annat i Hageby och Marielund.

Värden ska rusta allt på tio år

Östgötaportens ägare D Carnegie ska totalrenovera alla lägenheter inom tio år. I Norrköping handlar det om över 200 stycken om året och där hyrorna kan gå upp med 30-40 procent.
18 april 2016 kl 16:10 Text: Jakob Kindesjö

Fastighetsägaren D Carnegie äger över 15 500 hyreslägenheter i landet, varav drygt 2 300 i Norrköping genom dotterbolaget Östgötaporten. Merparten av bostäderna finns i de så kallade miljonprogrammen, byggda mellan 1965-1975, och står nu inför stora renoveringsbehov.

– Det mesta är helt nedslitet och skulle behöva ha renoverats för länge, länge sedan, säger Björn Sundberg, kommunikationschef på D Carnegie.

I stället för att rusta hela kvarter har D Carnegie som metod att renovera en lägenhet i taget. När en hyresgäst flyttar ut och lägenheten blir tom så ska bostaden totalrenoveras på 6-8 veckor. Hittills har bolaget renoverat cirka 500 lägenheter om året, men nu växlas takten upp ordentligt och i år ska över 1 100 lägenheter betas av.

– Målet är att hela beståndet ska rustas inom tio år. Det blir ett jättelyft för de boende, det blir helt nya kök, badrum, ytskikt, stammar, vvs och el, säger Fredrik Brunnberg, projektchef på D Carnegie.

I Norrköping är ambitionen att renovera över 200 lägenheter om året, där merparten finns i stadsdelen Hageby. Enligt bolaget kommer ingen hyresgäst att tvingas flytta. I stället räknar Östgötaporten med en naturlig omsättning på cirka tio procent av lägenhetsbeståndet per år. Men även befintliga hyresgäster kan anmäla intresse att få renoverat eller flytta till en renoverad bostad.

– Vi ser att det finns ett mycket stort intresse att få renoverat. En del boende har på egen hand skaffat andra bostäder under tiden lägenheten renoveras, säger Björn Sundberg på D Carnegie.

Hyrorna för de renoverade lägenheterna beräknas gå upp med cirka 30-40 procent. För en trea med en hyra på 6 500 i månaden handlar det om ett påslag på cirka 2 000 kronor.

– Det blir ingen billig lägenhet, men det blir en modern bostad. Fördelen är att det är ingen hyresgäst som blir påtvingad renovering, det är först när lägenheten står tom som det sker, säger Carina Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Jakob Kindesjö
Lokalredaktör
010-459 21 48
Publicerad: 18 april 2016 kl 16:10
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.