HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hjälp, grannen filmar oss!

Vi bor i en fastighet med aptuslås och porttelefon. En granne har satt upp en kamera som vetter ut mot oss andra utan att rådfråga oss eller värden. Han påstår att han får det. Vi känner oss obekväma med det. Eftersom man har smarta telefoner kan man ringa även med bild när man kommer till dörren och blivit insläppt genom porten. Detta tog jag upp när vi hade ett samrådsmöte med fastighetsbolaget, som föreslog att jag skulle polisanmäla grannen. Polisen hänvisade tillbaka till att det är värdens ansvar. Värden sa då att man ”får” ha en kamera som tar bilder i 60 sekunder utanför dörren när man ringer på. Har varit i kontakt med Datainspektionen för en månad sedan men detta är inte ett prioriterat ärende. Vad ska vi göra?

Undrar: Dan

Du har gjort rätt när du vänt dig till Datainspektionen. När det gäller din grannes kamera så får grannen filma sin egen bostad. Det avgörande för om filmningen är tillåten ­eller ej beror på kamerans upptagningsområde och är upptagningsområdet större än den egna bostaden får man inte filma. Det är alltså inte tillåtet att filma sina grannar mot deras vilja och man får heller inte filma en plats som allmänheten hara tillträde till. Du har därför gjort rätt när du lämnat klagomål till Datainspektionen, eftersom grannen inte slutar. Se till att ha så bra underlag som möjligt, bilder på kameran och det område som filmas. Tala om var det är och vilka som vistas där mm. Datainspektionen är tillsynsmyndighet och ska kontrollera att dataskyddsreglerna följs.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.