Annons

Ingen altan men betalar samma hyra – är det rätt?

Jag bor i ett område med tvåvåningsbostäder. På andra våningen har bara några få lägenheter balkong. På bottenvåningen har alla en altan. Vissa av dem har inhägnat det allmänna området. En del för att ha som hundgård, andra för att ha som sin egen uteplats. En som flyttade in tog bort den gamla altanen och byggde en ny, större än den befintliga. Dessutom byggde personen som ett fort mot vägen.

Allt detta ses som ett hån mot dem som bor på övervåningen. Min fråga är om hyran för en hyreslägenhet inte skall baseras på själva bostadens kvadratmeteryta? I det här fallet har vissa större utrymme och en egen tomt. Skall det få gå till så här?

Undrar: T

Du har rätt i att hyran baseras bland annat på bostadens area. I arean räknas varken uteplats eller balkong in. Förutom arean så tas hänsyn till en rad olika faktorer när hyran ska bestämmas. Exempel på sådana är om man har tillgång till balkong eller uteplats. Uteplats brukar värderas något högre.

Hyresvärden kan låta en hyresgäst ta delar av en allmän yta i anspråk, t ex i anslutning till sin uteplats. Hyresgästen måste förstås också ha hyresvärdens tillstånd för att bygga en ny altan eller andra fasta anordningar på uteplatsen.
Om hyran för balkongerna är korrekt innebär det inte att Hyresgästföreningen påtalar att lägenheter med uteplats ska ha en högre hyra, om inte hyresvärden begär det.

Det kan tyckas vara orättvist, men i praktiken innebär det ju inte att hyresgäster med balkong betalar för mycket, utan endast att hyran skulle kunna höjas något för lägenheter med uteplats.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.