Annons

Kan jag kräva en extra nyckel?

Foto: Rikard Ljungqvist

Jag har en fråga angående antal ­nycklar till en hyresrätt. Jag bor i ett lägenhetshus bara för studenter där alla lägen­heter är ettor som man bara får bo en ­person i.

Hyresvärden ger därför bara ut en nyckel och det går inte att få ut en extra på förfrågan. Även om man bor själv händer det ju att man har vänner eller familj över och då är det så omständligt att planera hela tiden efter att bara ha en nyckel då jag kanske åker till skolan medan min mamma är kvar, då kan hon inte lämna lägenheten för då blir jag antingen utelåst om hon har nyckeln eller så lämnar hon lägenheten olåst om jag har nyckel.

Är detta något man måste finna sig i att bara få ut en nyckel eller är det möjligt att motivera rent rättighetsmässigt/regel­mässigt att få ut en nyckel till som man har två?

Undrar: Maria

Det finns inga särskilda regler för hur många nycklar man ska ha som hyresgäst. Den regel man får falla tillbaka på är att lägenheten ska vara ”fullt brukbar för sitt ­ändamål” och det kan väl vara diskutabelt om det är uppfyllt om man endast får en nyckel.

Man vill ju kanske ha en reservnyckel hos ­någon ­annan, ha en nyckel så att man kan få hjälp med att kolla post och vattna blommor när man är bortrest. Jag känner inte till att detta är rättsligt prövat – vänd dig till Hyresgästföreningen och be om hjälp.

Om hyresvärden inte vill lämna ut ­ytterligare nyckel, skulle du kunna över­väga att vända dig till hyresnämnden och begära att hyresvärden ska föreläggas att ge dig ytterligare nyckel. Diskutera först med Hyresgästföreningen.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.