HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Städning – måste jag skämmas igen?

Jag ska byta till en mindre lägenhet i samma område. Enligt rutinerna förväntas den gamla och den nya hyres­gästen besiktiga lägenheten samtidigt. Måste jag gå med på det? Jag har varit med om det förut. Då hade jag städat i flera veckor, men trots det fick jag ­klagomål – inte från ­värden utan från den nya hyresgästen! Jag gick omkring i en hel timme och skämdes för det bristande underhållet av lägenheten. Det vill jag inte vara med om igen.

Undrar: B

Underhåll av lägenheten är inte ditt ­ansvar utan värdens. Det är ­normalt att en lägenhet slits, men en ny hyresgäst kanske vill ha en riktigt fräsch lägenhet och ­argumenterar för det, även om den bara har slitits på ett ­normalt sätt. Så även om jag har full respekt för att du tyckte det var obehagligt vid besiktningen, så är det egentligen inte ditt problem om underhållet var eftersatt och det är alltid bra att vara med vid besiktningen. Då kan du påpeka vilka skador som fanns när du ­flyttade in och kan på så vis se till att värden inte ­kräver dig på ersättning för skador som inte du är ­ansvarig för. Det är inget krav på att vara med, men jag råder dig att vara det. Oavsett om du är med på besiktningen eller ej, så är ett tips att fota eller filma lägenheten när du flyttat ut och städat i fall det blir någon diskussion efteråt.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.