HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vill inte lämna nyckel i ”tuben”

Vi har fått säkerhetsdörrar som har ”tub” för en extranyckel. Vid allvarlig fara ska fastighetsägaren kunna använda huvudnyckel och ta ut extranyckeln, men har man rätt att kräva av oss att vi måste ha en extranyckel i ”tuben”?

Undrar: Orolig

Kolla om det står i ditt hyresavtal att värden har rätt att ha en nyckel till lägenheten. Finns ingen bestämmelse om det, behöver du inte lämna ut någon nyckel till värden, eller ha en nyckel i tuben. Däremot är du skyldig att låta värden få tillträde till lägenheten ibland, men då kan du välja att vara hemma vid tillfället. Om det finns en bestämmelse som säger att värden har rätt till en nyckel, är du skyldig att se till att värden får en. Värden kanske tycker att det är smidigast att nyckeln ligger i tuben, men det är inget krav att ha nyckeln där. Oavsett om nyckeln ligger i tuben eller inte så krävs samtycke från hyresgästen för att värden ska få gå in i lägenheten, om det inte är en akut situation.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.