Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Balsam för själen att möta de livskloka 70-plussarna

Susanna Skarrie

Det var en gång en redaktör som, liksom många av oss, tyckte restriktionerna under corona var svåra att leva med. Att jobba hemifrån, träffa färre människor och hålla avstånd skar ner tillvaron till en skärva av sitt forna jag. Hon behövde ett projekt för att klara karantänen.

”En genuin önskan att gå i andra människors skor ett tag för att klara av att gå i mina egna”, som hon själv uttrycker det.

Det blev det som kom att kallas The mental state of Sweden 70 plus. Eller Röster från isoleringen. Gry Ellebjerg har mött tio av de drygt 400 000 svenska hyresgäster som är över sjuttio år och som nu får finna sig i ett liv som är kraftigt kringskuret.

Gry bor i Malmö men jobbar – i vanliga fall – på redaktionen i Helsingborg. Hon har intervjuat och fotat tio kvinnor och män över sjuttio år, på sitt eget alldeles speciella sätt. De intervjuade berättar om leda och ensamhet, om strategier för att hålla modet upp, om rädsla för döden och motståndskraft. Rent av om lusten att leva.

Gunilla, Ibrahim, Margareta, Nils, Börje, Bengt, Kerstin, Saimi, Hariette och Gerd. Alla de sin historia att berätta. Margareta, som inte reflekterat över sin ålder innan corona drog ett absolut streck vid sjuttio, tycker att hon blev gammal i ett slag. Nils, som varit till sjöss i 47 år och upplevt det mesta, har aldrig mått så rent ut sagt jävligt som när han blev sjuk i corona. Börje kramar sin fru varje morgon och kväll som han alltid gjort men tror inte att kramandet av andra någonsin kommer bli som förut igen. I alla fall inte under hans livstid.

Röster från isoleringen är ett unikt dokument som består av tio korta filmer om män och kvinnor över 70 år under den mycket märkliga våren och sommaren 2020. Snart kommer vi titta tillbaka på den här tiden och förundras över en skrämmande tid som ställde allt på sin spets.

Gry Ellebjerg har utgått från sin egen situation i mötet med sina 70-plussare. Det gav energi åt projektet. Och tröst:

”Jag insåg att det här med att ha levt ett tag ger en coolhet. Min rädsla var nästan alltid större än deras. Det var som om de lutade sig mot en livserfarenhet som man nog bara får av att ha levt ett långt liv.”

Jag kan bara hålla med. Det är ren balsam för själen att möta de livskloka 70-plussarna och deras funderingar. Gör det du också, jag lovar att det ger både insikt och livslust!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Röster från isoleringen
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.