Annons
Johanna Westman, Kokboksförfattare och skribent.

Damerna skrek – blodet flödade

Jag satt på tåget upp till Stockholm fast besluten att förändra allt. I min hemstad Tranås visste alla vem jag var, men i Stockholm, där var jag som ett oskrivet ark. Det var bara att omvandla sig själv och skapa en helt ny spännande person. Jag hade bestämt mig för att byta stad, klass och skola inför det sista året på gymnasiet, och dessutom skulle jag flytta hemifrån. Med en enorm resväska, en nyköpt bandspelare och en pirrande förväntan.
Det första jag skulle göra var att klippa mig. Jag hade haft långt hår i hela mitt 18-åriga liv och nu skulle jag börja på nytt – i snagg.
Mamma hade ordnat en tid hos min mosters frisör Bo-Göran på Östermalm, och mitt flyttlass baxade jag in i receptionen.
Frisören såg väldigt skeptisk ut när jag sa att allt skulle bort. ”Din nacke gör sig inte riktigt för korta frisyrer”, sa han, men snart föll ändå hårslingorna omkring mig i drivor.

Sakta såg jag mitt nya jag växa fram i spegeln. En storstadsbo. En som flyttat hemifrån. En som klarade sig fint alldeles själv. Då sved det plötsligt till. Frisören hade råkat klippa av en flik av mitt öra. Blodet flödade över frisörcapen och frisören skrek högt. De blåhåriga damerna i salongen stirrade. Frisören irrade vilt runt i salongen och lyckades till slut få fram plåster och bandage som jag kunde stoppa blodet med.
Så, det var en något stukad storstadsbo som lite senare låste upp lägenhetsdörren till sitt nya liv. Min första egna bostad.
Jag hade haft en ofattbar tur. När jag som mest längtade bort, flyttade min farmor in på ett hem och hennes lägenhet stod nu tom. En stor trea med balkong, högt uppe i ett våningshus på Gärdet. Två tunnelbanestationer från allt det jag drömt om i mitt flickrum i Tranås. Och där skulle jag bo alldeles själv.

Egentligen var det som att bo inneboende, även om husvärdinnan var frånvarande. Lägenheten såg ut som om farmor bara smitit ned till NK för att shoppa lite. Föreställ er en lägenhet där det har bott en excentrisk, berest pensionär. En före detta modist med storslagen garderob och turbaner i alla färger. Minnen från resor i Frankrike, Italien och Spanien. Porslinskatter som klättrar uppför väggarna och ett otal guldsprejade små statyetter av nakna kvinnor och barn som står i fönstren. En venetiansk ljuskrona över sängen i sovrummet, oljemålningar och små inramade tryck hänger på alla väggar. I garderoben finns alla hennes leopardskjortor kvar. En tung doft av söt parfym och gamla kläder fyller lägenheten.
Och där! I den stora, guldramade spegeln i hallen mötte jag min egen spegelbild. Med kort snagg och en spretig, vaxad Tintinlugg som stack rakt upp. Halsen som tidigare varit dold av hår såg tunn ut och var helt vit mot ansiktets fräkniga augustibränna. Och på örat ett stort, blodigt bandage. Det var mitt nya jag, i min första lägenhet och livet som vuxen skulle precis börja.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.