Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Hyresgäster far illa när värstingvärdar får hållas

Det är ofta inbrott i förråden i Monicas och Margitas hyreshus. Missbrukare flyttar in i de tomma grannlägenheterna som saknar lås och polisen jagar knark i källaren. Innanför dörren till Monicas lägenhet står ett basebollträ.
Monica och Margita är grannar och bor hos värden Hilldex i Ställdalen. Det är mycket som inte fungerar som det ska i deras lägenheter, men otryggheten är det värsta. När värden inget gör får de ta saken i egna händer. Tillsammans med några grannar har de satt upp orange spännband inifrån i de olåsta portarna för att ingen ovälkommen ska komma in.

När vi på redaktionen börjar samla ihop tänkbara kandidaterna till listan över landets värsta värdar så är det tre saker som är påfallande:

Ett: det är många hyresgäster som inte har någon annanstans att ta ­vägen som hamnar i de dåliga värdarnas fastig­heter. Hyresgäster med skulder eller annat som gör att de hamnar i underläge. Bostadsbristen gör att hyresgästerna hamnar i konstant underläge.
Två: emellanåt är det ren misär de tvingas bo i. Bajsvatten i källaren, tak som rasar in, iskalla lägenheter som kräver mössa och jacka för att kunna sova på natten.
Tre: ingen myndighet eller instans verkar ta något ansvar för att stoppa de usla värdarna. De kan fortsätta att missköta sina fastigheter och hyresgäster. De kan till och med utan minsta problem köpa på sig fler hyresbostäder. Som Tino Bessou på Hilldex/Blötbergets fastigheter.
Det är helt galet.

Myndigheterna som ska skydda hyresgästerna när det gäller brandskydd, mögel och farliga eller hälsovådliga hem agerar långsamt, om alls. Ska taket i sovrummet behöva rasa in, med fara för livet, för att kommunen ska införa akut uthyrningsförbud?
Hyresnämnderna är också mycket restriktiva med att ta nycklarna ifrån ägare som missköter sin fastighet. Bara 12 tvångsförvaltningar på fem år säger en del. Och dessutom verkar hyresnämnderna tolka bestämmelserna helt olika. Jönköpings hyresnämnd har utfärdat fem tvångsförvaltningar, Göteborg och Umeå noll. Det speglar inte den bild av landet som vi på redaktionen ser.

Lägg därtill att det är en enorm arbetsbörda som läggs på Hyresgästföreningen och hyresgästerna för att driva ett fall i nämnden. Det mest extrema fallet finns i Stockholm – Ballo Zachrisson, tvåa på vår lista. Det har tagit Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman nästan två år och hundratals timmar.
Är det rimligt?

Ps! Om du tycker att listan över värsta värdarna är för nattsvart, håll ut! I nästa nummer knackar vi på hos Sveriges allra bästa värd.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.