Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Lycklig den som lyckan får

​”Våra krav på lycka är orimliga.” Morgontidningens rubrik väcker mig abrupt. Men när jag läst artikeln är känslan, märkligt nog, lättnad. Professor Kjell Kallenberg sätter ord på vaga tankar: vår tids krav på lycka leder till orimliga förväntningar. Då ger livets berg- och dalbana lätt depressioner. Och normala ålderskrämpor blir ett hån mot det perfekta livet. 

I stället pekar han på några saker som forskarna vet gör oss friskare: ordnad ekonomi och vänner. Och känslan av sammanhang, att tillvaron är begriplig, hanterbar och meningsfull. 

Kanske är det just det som är hemligheten bakom succén på Grytstigen i Husby? Där stoppade grannarna sabbet i ett område av söndersparkade bänkar och krossade lampor. Michael, Robin och Lailas gård har blivit en samlingspunkt.
Det är i skrivande stund sent i november, årets värsta månad. Himlen är en grå yllefilt. Hur lätt är det att prata med grannarna på gården när alla drar upp axlarna till öronen och stirrar ner i backen? 

Ann-Charlotte och hennes grannar tycker inte heller det är så roligt att gå ut, för det stinker från soprummet. De är hyresgäster hos Heimstaden i norra Skåne. I Hem & Hyras undersökning av vilka värdar som får mest klagomål hamnar bolaget i topp.

Trasiga tvättmaskiner, smutsiga soprum och uteblivet varmvatten är vardagsmat. Det frestar på. Flera av Ann-Charlottes grannar planerar att flytta.
Möjligen skulle de hellre bo i Jakriborg utanför Lund? I bröderna Berggrens nybyggda hyresrätter – i en till synes medeltida Hansastad. En pastisch, tycker kritikerna. Småskaligt och människovänligt, kontrar Sandra, som bor i en av byns ettor.

Strax byter dystra november skepnad. Jag förbereder julen med att åka till Palestina för att jobba. Försommarens kurs satte inbördeskriget stopp för. Nu gör vi ett nytt försök att tillsammans med palestinska kollegor göra en tidning om bostadsfrågor. På arabiska.

Och där, i Ramallah, är sammanhanget ett helt annat. Högst på önskelistan inför jul (kan man säga så i ett land där majoriteten är muslimer?) står kanske inte en plattskärms-tv utan att få besöka familjens hus i Jerusalem på andra sidan muren – innan ockupanterna tar över. Eller att få låna en stor summa pengar till en bostad på en marknad utan hyresrätter. 

Just därifrån vill jag, kära läsare, önska er alla en riktigt god jul. Utan pakethysteri. Utan jakt på den perfekta lyckan. Men med tid att umgås och att – bara vara.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.