Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Nu måste säkerheten skärpas, ministern!

Det är en morgon den sista dagen i maj. Nima och hans mamma Frida ska iväg till förskolan. De bor i ett äldre hus i Johanneberg, Göteborg och tar alltid hissen ner från fjärde våningen.

Men den här morgonen går något fruktansvärt fel. Nima fastnar i hissen och faller ner i hisschaktet under räddningsarbetet. Hans liv går inte att rädda.

Det som inte får hända gör ändå det.

Och det allra värsta är att det hade kunnat undvikas – med rätt små medel.

Vi har skrivit om farliga hissar i många år. Flera barn har genom åren skadats i hissar i flerfamiljshus – trots att hissarna uppfyllt gällande säkerhetsregler. 26 000 hissar i Sverige är potentiella dödsfällor – ändå är de lagliga.

Länge har det känts som om vi talat för döva öron men till sist tillsatte förra regeringen en utredning om hissäkerhet. Boverket lämnade sitt förslag för ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har Sverige bytt regering och inget har hänt. Lagförslaget ligger och samlar damm i regeringskansliet.

Under tiden ingenting görs hinner Nima fastna i hissen och dö.

Nu har ansvarig minister lovat att träffa Nimas mamma Frida. Hon vill fråga honom vad han skulle ha gjort om det var hans barn som drabbats. Gott så. Men om det också kommer att leda till att dödshissarna byggs om vet vi ännu inte. Inga löften har utfärdats från ministern.

Många av åtgärderna är dessutom små och inte så kostsamma. Hissen i Nimas och Fridas hus hade bara behövt en bockad plåt och fotoceller i dörröppningen. Åtgärder som nu finns på plats i olyckshissen – men för sent för att rädda Nima.

Nimas mamma Frida har ägnat tiden efter olyckan till att försöka driva igenom en Lex Nima. En handfull punkter som skulle kunna göra att fler barn inte behöver skadas eller dö på väg upp eller ner i hissen.

Nu är det dags. Damma av Boverkets utredning om säkerhet för äldre hissar, bostadsminister Andreas Carlson.

Se till att Nima är det absolut sista barnet som får sätta livet till i en livsfarlig hiss.

Läs mera här

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.