Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Så enkelt blev råttan en meter lång

Har du hört om den enorma råttan som åt sig igenom betongen till en lägenhet i Solna? Hu!”. Jo, visst har jag hört. Och sett. Det var nämligen Hem & Hyra som var först med historien. Alltså innan den började sin vandring runt jordklotet och någon översatte råttans imponerande 39,5 cm till samma mått i inches. När nyheten nådde Perth på Australiens västkust var råttan en meter lång (i Perth Now). Kanske var det där någonstans som det också slogs fast att råttan var muterad och den fick namnet the Viking Rat (av brittiska Daily Mail) eller Ratzilla (som BBC News döpte den till)?

Mitt i lördagsfrukosten nästan två veckor senare ringde en reporter från Filippinerna till vår reporter Conny Pettersson och sa: ”I call you about the rat” (ungefär ”jag ringer till dig med anledning av råttan”). Historien är alltså inne på sitt – minst – andra varv runt jorden.

Hellre eie enn leie (ungefär hellre äga än hyra) är sedan 70-talet det politiska slagordet i Norge. Inte är det ofta man hör en norrman (eller -kvinna) erkänna att det svenska systemet är bättre än det norska. Men när det gäller bostadspolitiken tvekar inte Johanna Engen . Gör inte samma tabbe som vi gjort, varnar hon.

I Norge är alla kommunala bostäder i någon mån socialbostäder, och de är också koncentrerade till vissa bostadsområden. I östra Oslo har det skapat stora problem – där bor nästan bara socialt utsatta. Hur ska en missbrukare kunna sluta när han har drogförsäljaren till granne, undrar Johanna Engen som sett sitt bostadsområde förvandlas till ett getto.

80 000 kronor. Det var en lika oväntad som välkommen insättning på Annas konto en alldeles vanlig dag. Pengarna kom från hyresvärden. En nyinflyttad granne upptäckte att summan på hyresavin inte stämde överens med den hyra som Hyresgästföreningen förhandlat fram. För Anna kom pengarna i rättan tid: hon hade svårt att klara sig och studierna på sin deltidslön. Nu fixar hon examen och kanske en resa hem till mamma i Kroatien.

Så var rädd om dina nya – och gamla – grannar. De kan vara guld värda!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.