Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Solsidans Ove inte den enda oönskade grannen

​Borde vi inte höja hyran? Ska de ändå inte betala lite mer för parkeringen? Tänk om de ändå kunde flytta och vi fick sälja lägenheten! En kompis till mig är ordförande i en bostadsrättsförening med ett antal hyresgäster som bor kvar. Hela tiden kommer de andra bostadsrättsinnehavarna till henne och föreslår saker som gör livet som rest-hyresgäst svårare.

Det är inte ovanligt. Det blir oftare bråk när det är grannen som är värd, visar Hem & Hyras undersökning. Det är också vanligare att föreningarna försöker bli av med sina hyresgäster. Hur kan det bli så? Det är ju bevisligen inte så länge sedan de nya värdarna själva var hyresgäster.
Egentligen borde det inte vara så svårt. Det handlar bara om att låta medkänsla och vanligt hyfs gå före snabba pengar. ”Social med förnuft”, som vår favoritgranne – framröstad av er läsare! – Babben Larsson tycker en bra granne ska vara.

Mardrömsgrannen Ove från Solsidan har annars varit på allas läppar denna vinter. Jag var på en middag för ett tag sedan när Ove återigen var på tapeten. INGEN runt bordet hade grannar som Ove. ALLA hade fantastiska grannar. Tills en kille med en suck erkände: ”Jag är som Ove! ”Behöver du hjälp att hantera grannar som har drag av Ove (eller råkar bo granne med killen på min fest)? Medlaren Eleonore Lind, känd från tv:s grannfejden ger sina tips i tidningen.

Lika barn leka bäst, brukar man ju säga. Så kanske styrelsen för Hultenheim-Wernstedtska stiftelsen resonerar när de delar ut lägenheter till moderata riksdagsledamöter och adliga personer. Men det var inte så Anna Florence Emilia von Wernstedt hade tänkt sig. Hon ville att lägenheterna skulle vara till för behövande äldre kvinnor. Styrelsen har helt enkelt strukit det besvärliga ordet ”behövande”.

Jo, jag vet att jag är lite gnällig nu. Men jag har just genomlevt årets värsta månad – mars. I år livades den dock upp av att vi firade jul mitt i när alla barnen plötsligt kom hem från olika håll i världen. Jul i mars kan rekommenderas! Helt fritt från klapphysteri, affärerna är öppna hela julafton och man är garanterat ensam om julstjärna i köksfönstret.

Kanske är det just nu, när vi är vinterbleka och lite slitna, som vi behöver snälla grannar allra mest. Och ”bästa sättet att få en vän är att själv vara en”, som någon klok sagt. Dags att göra en granne glad!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.