HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

1 698 lägenheter säljs av Östersundshem

Östersund Köparen Rikshem betalar 1,144 miljarder för fastigheterna. Företaget har då på ett drygt halvår köpt cirka 5 000 lägenheter i norra Sverige.

Östersundshem säljer en tredjedel av sitt fastighetsbestånd. Anledningen som uppges är att man behöver finansiera byggen av nya bostäder.

– Vi behöver sälja för att möjliggöra den ambitiösa produktionstakt vi har planerad tio år framåt, varav vi har beslutat att dubblera takten de närmaste tre åren. Genom att sälja tar vi ansvar för bolagets långsiktiga ekonomi. Kravet från vår ägare är att Östersundshem skall ha en stabil och solid ekonomi, nu och i framtiden. Att sälja ett antal fastigheter är långsiktigt bäst både för våra hyresgäster och för kommunen, säger Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor.

Läs ocksåPlaner på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

Affären presenterades på onsdagsförmiddagen vid en presskonferens.

I avtalet ingår även att Rikshem åtar sig att bygga 300 lägenheter i Östersund. Utöver dessa lägenheter ska Rikshem och Östersundshem i ett gemensamt ägt bolag tillsammans bygga ytterligare 300 lägenheter.

– Östersund har en positiv utveckling och jag är glad att kunna utöka Rikshems bestånd i staden rejält. Rikshems mission är att vara den nationella allmännyttan och vi arbetar bland annat aktivt med att ta ansvar i lokalsamhället genom sociala insatser och genom att bygga nytt för att utveckla den lokala bostadsmarknaden. Det ska vi göra även i Östersund. På så sätt bidrar vi till att utveckla regionens konkurrenskraft, säger Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem.

Läs ocksåVarbergs Bostad säljer Evelinas hem

– Vi har arbetat med att se på vilket sätt som vi kan finansiera den dubblerade nybyggnationen av hyresrätter i Östersundshem. Jag tycker det är bra att Rikshem med denna affär visar att de tror på och vill vara med om Östersunds tillväxt. Det är bra med flera fastighetsägare som bygger hyreslägenheter i Östersund, säger AnnSofie Andersson, kommunalråd (S) i Östersunds kommun.

Det är inte tal om att lägenheterna ska komma att bli bostadsrätter, utan försäljningen ska inte påverka hyresgästerna mer än att de får en annan hyresvärd, enligt parterna. Däremot berörs personal anställd av Östersundshem. Åtta till tio personal kommer att verksamhetsöverföras.

– Vi förstår också att försäljningen kan väcka frågor, och under morgondagen kommer berörda hyresgäster att få ett brev med mer information. När det närmar sig övertagande bjuder vi även in till informationsmöten i aktuella områden. Hyresgästerna ska känna sig trygga i detta. Ingen behöver flytta, Rikshem har lokalkontor i Östersund och det mesta kommer att fungera precis som vanligt efter försäljningen, säger Daniel Kindberg.

Läs ocksåHyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga"

Ordförande i Hyresgästföreningen Storsjöbygden Östersund, Anne-Christine Strömberg, är upprörd över dagens besked:

– Det finns många bra och ansvarsfulla privata hyresvärdar, men än en gång – ett starkt allmännyttigt bostadsföretag är kommunens verktyg för att kunna bedriva en lokal bostadspolitik, skriver hon i ett pressmeddelande.

Hon frågar sig hur kan det komma sig att Rikshem anser att det är en god affär att köpa hyreslägenheter i Östersund samtidigt som kommunen tydligen inte tycker det är lönsamt?

– Nej politiker. Lyssna på hyresgästerna – era väljare, det gör vi. Ta tag i styråran och bygg bostäder i Östersundshems regi som människor har råd att bo i. Räntorna är historiskt låga, Östersundshem har en ovanligt bra soliditet och kan själva låna pengar på marknaden till en låg ränta. Alla företag behöver en vinst för att överleva och jag tycker att den vinsten gärna får stanna i kommunen!

Läs om Hyresgästföreningens upprop mot försäljningen här.

Fakta: Fakta om försäljningen

Rikshem köper 1 698 lägenheter fördelade på 28 fastigheter till ett pris på 1,144 miljarder kronor.
De fastigheter som säljs finns inom delar av Torvalla, på Körfältet, Odensala och Odenslund. Det är 28 olika fastigheter.
Rikshem beräknas tillträda fastigheterna den första juli. Då har företaget på ett drygt halvår tillträtt cirka 5 000 lägenheter i norra Sverige.
Slutgiltigt beslut om försäljningen tas i kommunfullmäktige den 17/3.
Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF-pension. Det är ett av Sveriges största privata bostadsbolag som har hyresrätter som affärsidé och en vision om att vara den nationella allmännyttan.
Rikshem har nyligen också köpt upp Akelius fastighetsbestånd i Östersund.

Läs också Nya ägardirektiv kräver fler ombildningar i Göteborg Rikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.