Annons

100 000 diskmaskiner kan börja brinna

Nyheter Ett tekniskt fel har gjort att 100 000 diskmaskiner som sålts i Sverige riskerar att börja brinna. Nu pågår jakten på de farliga maskinerna.

Det var i augusti förra året som Bosch och Siemens upptäckte ett tekniskt fel i ett antal diskmaskiner tillverkade 1999 till 2005. Ett relä som inte fungerade kunde leda till gnistbildning, rökutveckling och i värsta fall brand. De berörda diskmaskinerna har fått stor spridning – runt 100 000 diskmaskiner i Sverige riskerar att börja brinna. Globalt kan så många som fem miljoner apparater innehålla den felande komponenten.

Maja Wikman Ulrich, kommunikationsansvarig på BSH som tillverkar och säljer hushållsapparater från Bosch och Siemens, tror att många av de farliga diskmaskinerna finns i hyreslägenheter.

– De berörda modellerna har några år på nacken. I hyresrätter gör man inte egna köksrenoveringar hur som helst och därför misstänker jag att fler gamla diskmaskiner finns kvar i dem, säger hon.

Risken för brand bedöms vara ”mycket liten”. Än så länge har 25-30 incidenter i Sverige kunnat knytas till de felkonstruerade maskinerna. I de flesta fallen har det handlat om rökutveckling men det har också uppstått mindre bränder i diskmaskiner, på bänken ovanför dem och på golvet nedanför. I vissa fall har hela lägenheter behövts saneras på grund av rökskador.

– Än så länge har ingen skadats vilket vi naturligtvis är väldigt glada för. Trots att brandrisken är väldigt liten ökar risken att något allvarligt skulle hända ju längre tid som de här diskmaskinerna används. Därför vill vi göra allt för att hitta de som återstår, säger Maja Wikman Ulrich.

Hittills har 8 000 av de 100 000 sålda diskmaskinerna kunnat spåras i Sverige, men hur många som fortfarande är i bruk är omöjligt att säga.

För att se om du äger en av de farliga diskmaskinerna går du in på diskaktion.se och fyller i de efterfrågade uppgifterna (på bilden ovan kan du se var du hittar dem). 

– Vi bjuder på reparationen och tar fullt ansvar för eventuella skador som uppstår. Kunden ska gå kostnadslös ur det här, lovar Maja Wikman Ulrich.

Fakta: Så ser du om din diskmaskin är farlig

Varningen gäller endast diskmaskiner tillverkade av Bosch eller Siemens mellan 1999 och 2005.
Kontrollera varumärke, modellnummer, batchnummer och serienummer på insidan av diskmaskinsluckans kant (se bild).
Besök www.diskaktion.se eller ring 00800-190 819 08. Om du inte kommer fram på detta nummer ring 08-586 076 45.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.