HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

39 nya smålägenheter på gång i Sölvesborg

Sölvesborg I dag lämnade Sölvesborgshem in bygglovsansökan för att bygga 39 ettor och tvåor i området Ljungaviken. Går det som det ska är de inflyttningsklara nästa höst.
Foto: Linda Alfons
Bygglovsassistent Magdalena Åkesson tar emot bygglovsansökan för Tusenskönan av Johan Braw och Viveka Olofsson. , Så här kan ett kök i Tusenskönan komma att se ut., Vardagsrummet är en direkt fortsättning av köket.

– Det är första gången sedan 70-talet som vi bygger ettor. Det är också det största nyproduktionsprojekt som vi själva har sedan tidigt 90-tal, säger Sölvesborgshems vd Johan Braw.

Sölvesborgshem har analyserat både bostadsmarknaden och befolkningen inför planeringen av projekt Tusenskönan som ska uppföras i stadsdelen Ljungaviken. Över en tredjedel av Sölvesborgsborna lever i ensamhushåll och behöver mindre lägenheter. De som väljer att bo i hyresrätt är också mycket priskänsliga, konstaterar Johan Braw. Hyresgäster är också de som lägger störst del av sin disponibla inkomst på boendet, jämfört med dem som bor i bostadsrätt och villa. Därför behövs små och billiga lägenheter. För att lösa den ekvationen väljer bostadsbolaget att bygga ett färdigritat hus med så små lägenheter som möjligt – i det här fallet ett så kallat kombohus mini som Sabo tagit fram. Sölvesborgshem kommer att bygga landets andra hus av just den här modellen.

Läs ocksåEmma bor i prisat hus: ”Härligt att det kan byggas nåt som sticker ut”En kvinna med glasögon, gröna ögon, rött hår och piercing i näsan, samt ett nybyggt hus i gammal stil.

I dag har Sölvesborgshem 171 ettor i sitt bestånd på totalt 1 200 lägenheter och tillskottet på ytterligare 19 är välbehövligt.

– Vi har mellan 30 och 50 personer i kö varje gång vi har en etta, berättar Johan Braw.

Då räcker inte det här?

Annons
Läs ocksåHär "röstar" Storviksborna inför nybygge

– Nej, det är därför vi gärna öser på. Det finns antaganden i fastighetsbranschen. Det ena är att alla lever i par och det andra är att 55-plussare har ganska mycket pengar.

Men i själva verket lever en tredjedel av befolkningen i ensamhushåll och de som säljer sin villa kanske inte vill lägga alla pengarna på en dyr hyresrätt. Det är också viktigt att den i ett par som kanske blir ensam har råd att bo kvar.

– Det är en affärsmässig bedömning vi gör, men också ett samhällsansvar vi tar.

Läs ocksåI Sölvesborg får fimpare premie

Strax innan lunch i dag lämnade de in ansökan om bygglov.

Annons

– Går det bra kör vi igång och bygger i oktober–november och är klara ett år senare. Tas det väl emot av kunderna så bygger vi ett hus till. Då är vi tillbaka i samma produktionstakt som på 70-talet.

Då upplever vi att vi går in i omkörningsfilen, säger Johan Braw.

– Det är en mycket häftig känsla, håller bolagets styrelseordförande Viveka Olofsson (S) med honom om.

Fakta: Tusenskönan

I huset ryms 19 ettor och 20 tvåor. Arkitekturen är klassiskt med sadeltak och balkonger med spjälor. Vilken färg huset får är dock inte bestämt ännu, det kommer att beslutas i samråd med stadsarkitekten.

En etta i Tusenskönan kommer att kosta 4 374–4 788 kronor i månaden. Hyran för en tvåa blir 4 788–6 165 kronor. Lägenheterna är lika, det enda som skiljer är våningsplan och väderstreck.

Läs också Bytesaffär ska ge billigare lägenheter i Gårdsten Nordanstigs Bostäder överväger rivning – och bygger nytt­

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.