Annons

Landets högsta hyreshöjning hos Brigitta – kolla listan över årets värstinghöjningar

Nyheter Förhandlingarna om årets hyror är avslutade. I Emmaboda kom allmännyttan och Hyresgästföreningen till slut överens om en höjning med 4,42 procent. Den högsta höjningen i landet, enligt Hyresgästföreningens statistik. Vi har kartlagt de bostadsområden där hyresgästerna får de allra tuffaste höjningarna. Kolla om du är en av de drabbade.
Brigitta Lindqvist, Emmaboda, Hyresgästföreningen
Foto: Jonas Ljungdahl
En okej kompromiss. Brigitta Lindqvist, ordförande för Hyresgästföreningen i Emmaboda, tycker hyreshöjningen på 4,42 procent känns okej, men befarar ännu tuffare förhandlingar om 2023 års hyror med Emmaboda bostads AB.

När Hem & Hyra besökte småländska Emmaboda tidigare i år hade förhandlingarna om årets hyror kört fast – igen. Kommunala Emmaboda bostads AB krävde rekordhöga 6,2 procent i hyreshöjning och centrala Hyresmarknadskommittén fick kopplas in.

Till slut kom parterna överens: Hyrorna höjdes med 4,42 procent från och med den 1 maj. En hög siffra med tanke på att riksgenomsnittet slutade på 1,71 procent enligt Hyresgästföreningens statistik, som är omfattande men inte fullständig. De allra flesta av de värdar som redovisar de högsta höjningarna återfinns i Småland och Kalmar län, där hyrorna är ganska låga, underhållet släpar efter och det finns problem med tomma lägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi enades på halva vägen. Till slut kändes det ändå okej. Jag väntade på att telefonen skulle gå varm, men jag har knappt fått några reaktioner, säger Brigitta Lindqvist, ordförande för Hyresgästföreningen i Emmaboda.

Hoppas slippa fler höga yrkanden

Jacob Nääf, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost, förklarar varför föreningen accepterade en så pass hög nivå:

– Vi hoppas att vi framöver ska slippa så höga krav och att bolaget nu anser att de ”kommit i kapp” med hyresnivån. Och så går det inte att komma ifrån att Emmaboda bostads AB har ett stort underhållsbehov och den generella hyresnivån ligger lågt, säger Jacob Nääf.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem
Jacob Nääf, Hyresgästföreningen, Emmaboda bostadsAB
Hoppas slippa höga yrkanden. Genom att acceptera 4,42 procent hoppas Jacob Nääf, förhandlare på Hyresgästföreningen, att Emmaboda bostads AB ska dämpa sina hyreskrav kommande år.

Så lär det inte bli om Ivan Lindmark vd på kommunala Emmaboda bostads AB, får sista ordet. Han är inte nöjd med resultatet.

Annons

– Vi yrkar det vi behöver. Eftersom vi inte fick 6,2 procent innebär det att vi får dra ner på underhållet. Det har jag varit tydlig med i förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Men yrkandet var väldigt högt. Du räknade inte med en viss prutmån?
– Jag tycker livet är för kort för att hålla på med sånt. Hyrorna är vår enda intäkt och vi kan inte göra av med mer pengar än vad vi får in. Egentligen är procentsatsen ganska ointressant. Vi har en generellt sett låg hyresnivå och ett stort underhållsbehov. Och det enda vi kan dra ner på är underhållet. Det är tråkigt och riskerar att standarden på lägenheterna sjunker.

Läs ocksåHär har hyresförhandlingarna kört fast – allmännyttan ville höja med 17,1 procentHyresområde i Emmaboda.

Ni har nyligen rabatterat första hyran med 1000 kronor för några av era lägenheter. Finns det risk för fler vakanser om ni höjer hyran för mycket?

– Risken finns såklart. Vi måste ha örat mot marken, men vi har generellt sett en låg hyresnivå.

Risk för elprischock när avtal löper ut

Nästa års hyresförhandlingar riskerar att bli än tuffare. Emmaboda bostads AB sitter, liksom många andra bostadsbolag, med stigande kostnader. Till årsskiftet löper elavtalet ut. Vad det nya priset kommer att landa på har Ivan Lindmark fått en hint om, och det kommer att bli en kostnadsökning som kommer kännas rejält. I nuläget köper Emmaboda bostads AB in både fastighets-el och den el som hushållen förbrukar. Sedan debiterar bolaget sina hyresgäster för hushålls-elen per lägenhet. Stora volymer har gjort att kostnaden kunnat pressas och varje enskild hyresgäst slipper kostnaden för ett eget el-abonnemang.

Annons

– Jag har fått ett beräknat pris men det kommer jag inte avslöja mer än att det handlar om ett betydligt högre elpris än i dag.

Inställd på tuffa förhandlingar 2023

Brigitta Lindqvist, ordförande för Hyresgästföreningen i Emmaboda, är också inställd på att förhandlingen om 2023-års hyra kommer att bli än tuffare. En verkligen hon inte kommer vara ensam om att möta. Kraftigt stigande priser för el, byggmaterial och höjda räntor bidrar till det flera personer inom branschen betecknar som en ”perfekt storm”. Även om den nya överenskommelse om vad som ska ligga till grund för hyresförhandlingarna, innebär att parterna ska titta på utvecklingen tre år bakåt i tiden, inte sia om hur det kommer att bli framöver, har vi sett en kraftig kostnadsutveckling det senaste året. Den kommer säkerligen avspegla sig i årets förhandlingar.

– Vi vet att elavtalet löper ut och vi kommer inte ifrån att Emmaboda bostads AB har ett stort underhållsbehov. Det vi får trösta oss med är att hyresnivåerna är relativt låga i dag, säger Brigitta Lindqvist.

Högsta höjningarna 2022

Läs också Herrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter  Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Efter Hem & Hyras granskning: Elstöd till hyresgäster blir fråga i riksdagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.