HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ludvika: Hyresgästföreningen mobiliserar mot försäljning

Ludvika Kommunägda Ludvikahem kan vara på väg att sälja tre fastigheter med 144 hyreslägenheter, värda drygt 215 miljoner kronor. Nu mobiliserar Hyresgästföreningen i kommunen mot en eventuell försäljning.
Ludvikahem kan komma att sälja tre fastigheter med totalt 146 lägenheter. Hyresgästföreningen motsätter sig en eventuell försäljning.
Foto: Per-Erik Jäderberg
Magnetbacken 3.

Bostadsbolaget har gjort en egen värdering av fastigheterna och man hade, enligt uppgift, även en extern värderare på plats i fredags. Ändå har Ludvikahems ordförande Ingvar Henriksson (S) har förklarat att det inte finns några konkreta försäljningsplaner och att styrelsen inte fattat några beslut än.

Bo Fremén, Hyresgästföreningens ordförande i Ludvika, är skeptisk till Henrikssons uttalanden.

Läs ocksåBlommigt i Ludvika

– Det stämmer att ingenting är klart än, men jag kan inte tolka det här på annat sätt än att bolaget har långtgående planer på att sälja, säger han.

Det var Dalarnas Tidningar som var först med att berätta om den eventuella försäljningen av de tre fastigheterna: Den nya delen av gallerian i Ludvika, Kvarteret Pluto samt ett hus på adressen Magnetbacken 3. Totalt handlar det om 146 hyreslägenheter och fastigheterna beräknas vara värda drygt 215 miljoner kronor.

Hyresgästföreningen har nu bildat en aktionsgrupp som kommer att träffas på fredag. Inget är bestämt än, men enligt Bo Fremén kommer föreningen troligen att skriva ett brev till politikerna i kommunfullmäktige. Brevet kommer att redogöra för föreningens syn på att sälja delar av allmännyttan.

Läs ocksåBostadsbristen i Dalarna hinder för företagen

– Kanske kommer vi också att bjuda in de politiker i Ludvika som sysslar med bostadsfrågor till ett möte. Sedan är det väldigt viktigt att så snabbt som möjligt få till ett möte med de berörda hyresgästerna. Vi vill givetvis veta hur de ser på det här, säger Bo Fremén.

Han menar att det finns många frågetecken vid en eventuell affär, till exempel vad som kommer att hända med pengarna bolaget får in.

– Blir de kvar i företaget eller kommer de att stoppas in i kommunens svarta hål?

Läs ocksåDomstol jagar Blötbergets Fastigheter för vite på 50 000

En fastighetsförsäljning ligger i linje med den politiska majoritetens (S, M, L och KD) program för det allmännyttiga bostadsbolaget där man ”vill se över Ludvikahems dominans på hyresmarknaden”.

Är det inte rimligt att de politiker som folk har valt att styra Ludvika också får bestämma vad kommunägda Ludvikahem ska göra?

Annons

– Det är möjligt, men det är vår skyldighet att företräda hyresgästerna och höra efter vad de tycker. Det kanske sedan kan leda till en stor opinion mot en försäljning, säger Bo Fremén.

Det var den 11 september som Ludvikahem höll ett styrelsemöte där en av punkterna hade rubriken ”pågående fastighetsaffärer”. Där listades de tre fastigheterna som bolaget låtit värdera.

Efter varje värdering stod följande att läsa: ”Pågående diskussion med potentiell köpare”.

Men styrelseordföranden Ingvar Henriksson säger att någon försäljning av fastigheter inte diskuterades vid styrelsemötet.

Fast vad betyder då ”pågående fastighetsaffärer”?

– Det betyder ingenting i dagsläget för vi har inga pågående fastighetsaffärer. Däremot kan de (affärerna) dyka upp så småningom, men i dagsläget finns det inga styrelsebeslut på det. Däremot måste ju vd:n (Ulf Rosenqvist) kunna ta fram underlag för olika scenarier.

Det Ingvar Henriksson menar med ”olika scenarier” är att Ludvikahem vill fortsätta bygga nya hyresrätter, efter att de 52 lägenheter som i dag är på väg att uppföras i centrala Ludvika står färdiga nästa höst. Men för att bygga nytt krävs det pengar och en försäljning av fastigheter kan vara ett tänkbart sätt att finansiera ett nybygge.

Och vad menas med ”pågående diskussion med potentiell köpare”?

– En sak som styrelsen har tagit ett enhälligt beslut om är att titta på en köpare till gallerian-delen. Det var väl ett år sedan vi tog det beslutet, att vd:n får sondera om det finns köpare till gallerian, säger Henriksson.

Annons

Och vad betyder det när det står så bakom de andra två fastighetsvärderingarna?

– Det är ju vd:n som sonderar idéer för eventuella behov om vi måste för att få ekonomi.

I mina öron låter det som om att man pratar med någon som är intresserad?

– Det är inget som vd:n har lagt fram för styrelsen. Han kan ju föra samtal med presumtiva köpare, det är ett jobb han har. Och vi har ett uppdrag att se till kommunens fastigheter och köpa och sälja. Det är inget konstigt, det står i ägardirektiven.

Ingvar Henriksson menar att allt rör sig om spekulationer från någon i styrelsen som släpper arbetsmaterial.

– Det här är material som inte ska läckas utanför styrelsen och det är egentligen straffbart eftersom det är till förfång för företaget. Om du går till aktiebolagslagen så står det att man inte får läcka ut affärshemligheter.

Läs också: ”Nu startar vi en proteströrelse”

Fakta: Mer om fastigheterna

Det här är fastigheterna som Ludvikahem låtit värdera:

Bolagets del av gallerian i Ludvika där bland annat biblioteket och tolv lägenheter inryms. Beräknat värde 98 miljoner. Huset byggdes 2010.

Kvarteret Pluto med 112 lägenheter, byggår 1990. Beräknat värde 107 miljoner.

Magnetbacken 3 med 22 lägenheter och en pizzeria i bottenplanet. Värdet beräknas till 11,5 miljoner kronor och huset är byggt 1960.

Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.