Annons

Oro för försäljning i Ludvika: ”Nu startar vi en proteströrelse”

Dalarna Hyresgästföreningen i Ludvika är orolig för att politikerna vill sälja delar av Ludvikahem. ”Nu startar vi en proteströrelse”, säger lokala ordföranden Bo Fremén. Men Ludvikahems styrelseordförande är oförstående.
Ludvikahem kan vara på väg att genomföra en stor fastighetsaffär. Hyresgästföreningen oroas över en eventuell försäljning och kommer i så fall att protestera mot den.
Foto: Lena Mattsson

Ludvika styrs sedan hösten 2018 av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. I den nya politiska majoritetens program står bland annat att man ”vill se över Ludvikahems dominans på hyresmarknaden”.

Enligt Hyresgästföreningen betyder det att politikerna överväger att sälja delar av det allmännyttiga bostadsbolaget Ludvikahem till någon privat hyresvärd. Nu vill man skapa en opinion mot en eventuell framtida försäljning.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi är rädda för att det blir som i Falun och Borlänge. Där har privata hyresvärdar som köpt av de kommunala bostadsbolagen lyxrenoverat lägenheter och därefter drastiskt höjt hyran, säger Bo Fremén som är ordförande för Hyresgästföreningen i Ludvika.

På tisdag arrangerar föreningen en paneldebatt med inbjudna politiker. Deltar på det öppna mötet gör även förbundsordförande Marie Linder.

– Vi vill uppmärksamma hyresgäster och allmänheten på det här problemet. Man kan säga att vi nu startar en proteströrelse och vi hoppas att många kommer på tisdag, förklarar Bo Fremén.

Läs ocksåNu hör SBB till Dalarnas största

Men paneldebatten kolliderar med ett möte i kommunstyrelsen. Det gör att ordföranden i Ludvikahem, Ingvar Henriksson (S), inte kan delta i debatten.

Annons

Han tror att även andra politiker kan vara förhindrade och menar att Hyresgästföreningen borde ha kollat med de inbjudna om dag och tid passade.

– Jag har bara fått en inbjudan av Hyresgästföreningen, utan man lyssnar av om det finns möjligheter att delta, säger Ingvar Henriksson.

Läs ocksåNya ägarna: Det blir inga lyxrenoveringar

Han kommer dock att ha en lunchträff med Hyresgästföreningens representanter för att diskutera saken.

Å andra sidan tycker Ingvar Henriksson att det hela närmast är en icke-fråga.

– Ludvikahems styrelse har inte diskuterat det här över huvud taget. Det är en jäkla lång bit tills det händer något, säger Henriksson som även är Socialdemokraternas ordförande i Ludvika.

Annons

Men vad innebär då den här formuleringen, att man vill se över er dominans på hyresmarknaden?

– Det innebär just att man ska se över hur det ser ut. Men det är klart att vi kommer att ta upp frågan och diskutera den. Då får vi se var vi hamnar, men Ludvikahem kommer alltid att vara hyresledande i Ludvika. Det kan jag lova.

Ludvikahem äger och förvaltar 3 318 lägenheter.

Läs också SBB köpte av Tunabyggen Bluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honom Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.