Annons

Missade att betala en månadshyra i somras – tvingas flytta

Malmö Kvinnan i 80-årsåldern missade att betala hyra för juni månad i år på grund av psykisk ohälsa. Nu åker hon ut, enligt en dom. Att hon nu betalat in hyran och dessutom skaffat hjälp för att sköta sin ekonomi räcker inte. Hjälpen kom för sent. UPPDATERAD
En äldre persons händer knäppta i knäet och lagboken.
Foto: Pixabay

Efter fyrtio år i samma lägenhet i södra Malmö tvingas kvinnan ut. Hon missade att betala hyran på 7 300 kronor för juni månad i år. Eftersom hon även tidigare slarvat med hyran och betalat in den för sent, fick värden nog.

Hyresvärden, en privat fastighetsägare, har tidigare försökt ta hänsyn till att det funnits ”ömmande omständigheter” men nu var gränsen nådd, enligt värden. I mitten av juli fick kvinnan, som enligt tingsrättsdomen lider av psykisk ohälsa och försämrat hälsotillstånd i form av demenssymptom, besked av hyresvärden att hon skulle avhysas.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Vid det laget hade hon fått hjälp från en god man som tagit över skötseln hennes ekonomi. Hyran blev inbetald och sedan i somras har alla hyresinbetalningar gjorts i tid. Den gode mannen har också intygat: inga hyresskulder kommer att uppstå i framtiden. Men det spelar ingen roll, enligt tingsrättens dom. Hjälpen kom för sent.

Annons

 

Malmö tingsrättsbyggnad.
Malmö tingsrätt

Tvingas flytta omedelbart

Malmö tingsrätt konstaterar i och för sig i sin dom att den som inte betalar hyran i tid på grund av sjukdom eller någon annan ”oförutsedd omständighet” inte ska förlora sin lägenhet. Men det gäller enbart om man betalar hyran inom tre veckor från delgivningen. Och det gjorde kvinnan inte. Den missade hyran från juni månad betalades in först i september. Hon ska därför omedelbart flytta.

Annons

Förutom att kvinnan förlorar sin lägenhet ska hon stå för hyresvärdens rättegångskostnader på drygt 11 000 kronor.

Fakta: Därför ska du betala hyran i tid

Händer som håller i sedlar.

  • Mycket står på spel om du inte betalar din hyra i tid. Obetald eller försenad hyra är det vanligaste skälet till att en hyresgäst blir uppsagd. Och många inser inte vikten av att betala hela hyran, i tid.
  • Det är mycket lättare för en hyresvärd att säga upp dig om du inte betalar hyran än om du till exempel stör dina grannar.
  • Har du svårt för att betala dina räkningar – betala därför alltid hyran först. Du vill inte riskera att stå utan tak över huvudet.
  • Försök dra ner på andra utgifter om du har det tufft ekonomiskt. Det finns hjälp att få till exempel hos kommunens skuldrådgivare, som ger kostnadsfri rådgivning om privatekonomi.
  • Har du svårt att få ihop till hyran – prata med din hyresvärd och se om ni kan komma överens om en betalningsplan. Det är bättre att ta det samtalet när det börjar krisa än när det redan är för sent.
  • Hyresvärdar som vill säga upp kan gå via hyresnämnden eller tingsrätten. Kronofogden är ett annat alternativ och om det uppstår tvister där avgörs de i tingsrätten.
Fakta: För sjuk för ett hem

Ett kollage av bilder kopplat till människor med psykisk sjukdom.

Minst 2 000 personer lever som hemlösa sedan de vräkts på grund av psykisk ohälsa. Men vilka är de? Hem & Hyra synade livet som väntar den hyresgäst som av samhället anses för sjuk för ett eget hem. Läs alla artiklar i granskningen för Sjuk för ett hem.

Läs också 17 tips för att kunna bo kvar hemma med demenssjukdom Tommys fru fick demensboende – hyran dubblades mot vanlig etta Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.