Annons

Alla får bo kvar efter branden i Hovsjö

Södertälje ​Sju radhuslägenheter på Varnbäcksvägen i Hovsjö brann ner till grunden i går. Tre brandmän skadades, men lyckligtvis ingen hyresgäst. – Alla erbjuds nytt boende. Vi väljer att hjälpa våra hyresgäster, även om vi är medvetna om vad som gäller enligt lag. Målet är att ingen ska behöva flytta mer än en gång, säger Patrik Derk, vd för Telge Hovsjö.

När en hyresrätt brinner ner går också hyreskontraktet upp i rök. Lagen är kritiserad, men den utredning som föreslog en förändring lades ner för ett par år sedan. Därför kan hyresgäster ställas på bar backe efter en lägenhetsbrand, trots att huset står kvar.

Bostadsbolaget Telge Hovsjö erbjuder alla hyresgäster nytt boende.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det var bara några år sedan radhus brann förra gången och det är bra att man nu tar med sig erfarenheter därifrån. Ersättningsbostad är bättre än evakueringsbostad, säger Ingvar Wallin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Just nu är det mycket praktiskt som behöver lösas, två av familjerna saknade hemförsäkring. Där hjälper nu socialen till, berättar Patrik Derk.

Annons

Han tillägger att det är oroande att så många saknar hemförsäkring eller är försäkrade till ett för lågt belopp. Detta trots att man informerat mycket om hur viktigt det är.

Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

​Klockan två i dag har bostadsbolaget ett möte med de drabbade, där också försäkringsbolagen är representerade.

– Många har konkreta frågor. Nu handlar det om att möta de boendes frågor och att hitta en ny bostad. Målet är att ingen ska behöva flytta igen och det är bra om man kan hitta något som passar med en gång, säger Patrik Derk.

Annons

På måndag hålls ett informationsmöte för övriga hyresgäster.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.
Läs också Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.