Annons

Alla får bo kvar efter branden i Hovsjö

Södertälje ​Sju radhuslägenheter på Varnbäcksvägen i Hovsjö brann ner till grunden i går. Tre brandmän skadades, men lyckligtvis ingen hyresgäst. – Alla erbjuds nytt boende. Vi väljer att hjälpa våra hyresgäster, även om vi är medvetna om vad som gäller enligt lag. Målet är att ingen ska behöva flytta mer än en gång, säger Patrik Derk, vd för Telge Hovsjö.

När en hyresrätt brinner ner går också hyreskontraktet upp i rök. Lagen är kritiserad, men den utredning som föreslog en förändring lades ner för ett par år sedan. Därför kan hyresgäster ställas på bar backe efter en lägenhetsbrand, trots att huset står kvar.

Bostadsbolaget Telge Hovsjö erbjuder alla hyresgäster nytt boende.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det var bara några år sedan radhus brann förra gången och det är bra att man nu tar med sig erfarenheter därifrån. Ersättningsbostad är bättre än evakueringsbostad, säger Ingvar Wallin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Just nu är det mycket praktiskt som behöver lösas, två av familjerna saknade hemförsäkring. Där hjälper nu socialen till, berättar Patrik Derk.

Annons

Han tillägger att det är oroande att så många saknar hemförsäkring eller är försäkrade till ett för lågt belopp. Detta trots att man informerat mycket om hur viktigt det är.

Läs ocksåVädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann nerHyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.

​Klockan två i dag har bostadsbolaget ett möte med de drabbade, där också försäkringsbolagen är representerade.

– Många har konkreta frågor. Nu handlar det om att möta de boendes frågor och att hitta en ny bostad. Målet är att ingen ska behöva flytta igen och det är bra om man kan hitta något som passar med en gång, säger Patrik Derk.

Annons

På måndag hålls ett informationsmöte för övriga hyresgäster.

Läs ocksåSatte kastrull under diskbänken efter brand – nu vräks mannen
Läs också Rökte i sovrummet – grannar tvingades fly lågorna och katten dog Man döms – tände eld på hyresvärdens torp Två personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.