Annons

Alla privathyror klara i Malmö

Malmö ​Efter en långdragen förhandling med upprörda känslor och hot om direktaviserade höjningar har Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd nu kommit överens om ramar för nya hyror i Malmö. Från första maj höjd hyran med 2,62 procent.

​Den överenskomna höjningen gäller till och med den 31 mars nästa år. Uppgörelsen innebär att hyresnivån för drygt 35 000 hyreslägenheter nu är bestämd. Återstår gör diskussionerna mellan Hyresgästföreningen och den tidigare hyresnormerande allmännyttan, MKB, med drygt 22 000 lägenheter i Malmö.

Annons
– Jag är nöjd med överenskommelsen. Om man jämför med uppgörelsen med Kanslihuset som landade på 2,4 procent innebär avtalet med Fastighetsägarna Syd samma hyreshöjning för hyresgästerna eftersom detta avtal börjar gälla en månad senare, avslutar Thomas Lindgren.
 
Från början begärde Fastighetsägarna Syd en hyreshöjning på 4,45 procent för 2011 års hyror men Hyresgästföreningen lyckades pressa ner kravet nästa två procent.
 
– Nivån vi kommit överens om är rimlig med hänsyn till kostnadsökningar för bland annat räntor och taxor, säger Thomas Lindgren, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region södra Skåne.
 
– Vi är nöjda över att till slut ha nått en lösning i samförstånd. Vi har gjort upp på en bruksvärdesnivå som är högre än tidigare uppgörelser för 2011 i Malmö, poängterar Carl-Lennart Lagerström, förhandlingsansvarig på Fastighetsägarna Syd som representerar fastighetsägare till cirka 22 000 lägenheter i Malmö.
De framhåller också att uppgörelsen bygger på nya hyressättningsregler och som gjort de privata fastighetsägarna till en fullvärdig förhandlingspart.
 
– Vi nådde inte riktigt ända fram när det gäller ersättningen för fastighetsägarnas kostnader för det inre underhållet. Men denna del kommer att diskuteras vidare, säger Linda Hansson, förhandlare hos Fastighetsägarna Syd.
 
Nu hålls enskilda förhandlar för varje fastighet som Fastighetsägarna Syd är ombud för och först därefter meddelar Hyresgästföreningen sina medlemmar om resultatet.
 
Parterna är också överens om att tillsätta en projektgrupp som ska ta fram rekommendationer för ett smidigt sätt att hantera hyresgästernas rätt till inre underhåll, som till exempel målning och tapetsering av lägenheter.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Skiljemannens beslut: Tusentals helsingborgare får hyreshöjning med 5,3 procent Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.