Annons

Allt fler hyresgäster ber om hjälp i Västsverige

Göteborg Först när Hyresgästföreningen agerade fick Maria Chiesa i Göteborg hjälp av värden att åtgärda en rad brister. Det stödet är hon inte ensam om att behöva.

Frysen gick inte att reglera utan att kylen blev för kall. För att tvätta krävdes ojordad förlängningssladd in i badrummet. Men Maria Chiesas hyresvärd åtgärdade inte problemen på över ett år, trots påstötningar.

Till slut vände sig Maria och hennes sambo till Hyresgästföreningen, som kontaktade värden. Då hände det saker. På bara några veckor byttes kyl, frys och tvättmaskin. Elen i badrummet har dragits om, och värden har sett över spissäkringar och radiatorer. Att ha ett fungerande kylskåp är Maria extra nöjd med.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jätteskönt, verkligen! Och det är väldigt skönt att kunna tvätta ordentligt, säger hon.

Antalet medlemmar som ber Hyresgästföreningen om råd har ökat de senaste åren, och trenden tycks hittills stå sig även i år. Ökande medlemsantal bidrar, liksom att många är medvetna om sina rättigheter som hyresgäster.

En medlem som söker hjälp har också rätt att snabbt få ett professionellt svar på sin fråga, menar Ann-Kristin Hedeberg, juridisk chef på Hyresgästföreningen region västra Sverige. Bättre organisation har det senaste året bantat kötiden på telefon rejält, från nära en halvtimme i snitt förra våren till dagens tre minuter.

Annons
Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Men trots experthjälp innebär slutresultatet förstås inte alltid total framgång. Ibland måste handläggarna göra hjälpsökande besvikna.

– Vi kan inte alltid motsvara medlemmarnas förväntningar. Då är det viktigt att förklara varför. Man kan inte driva ärenden som saknar rättslig grund. Vi har ju hela medlemskollektivet att ta hänsyn till, säger Ann-Kristin Hedeberg.

Allt på klagomålslistan fick Maria Chiesa inte igenom. Hon hoppas fortfarande att värden ska göra något åt det kantstötta badrumsgolvet.

Läs ocksåKvinnan klagade på ALLT – förgäves: ”Något hyresgästerna får tåla”Kvinnan skrev långa listor på brister i lägenheten.

– Det är fortfarande inte ultimat, säger hon. Men det är i alla fall bättre.

Annons
År Antal rådgivningar och ärenden
2011 9 459
2010 8 055
2009 7 593
2008 7 952
2007 7 807

Ofta räcker rådgivning. Men om fler kontakter krävs skapas ett ärende.

Källa: Hyresgästföreningen region västra Sverige.

Läs mer: Per-Inge Johansson i Vänersborg fick hjälp med sina dåliga persienner.

Fakta: De vanligaste problemen 2011

Det här behövde Hyresgästföreningens medlemmar i Göteborgsregionen hjälp med under 2011:

Lägenhetens skick, 22 procent
Nedsatt hyra till följd av hinder i nyttjandet, 14 procent
Frågor om hyran, 12 procent
Hyresavtalet, 8 procent
Störningar, 7 procent

Källa: Hyresgästföreningen region västra Sverige

Läs också Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.