HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allt fler kommuner hyr ut lägenheter i andra hand

Nyheter Andrahandsuthyrning av lägenheter ökar i Sverige – och ofta är det en kommun som hyr ut i andra hand.

I dag hyr kommunerna 18 000 lägenheter av sina egna bostadsbolag eller privata hyresvärdar – eller skaffar bostadsrätter – lägenheter som sedan hyrs ut till kommuninvånare med små möjligheter att skaffa ett förstahandskontrakt, visar en färsk utredning från Boverket. År 2008 handlade det om 11 000 lägenheter.

Antalet kommuner som erbjuder dessa så kallade sociala hyreskontrakt – som ibland kallas kommunkontrakt, bostadssociala kontrakt eller sekundära kontrakt – har också ökat, från 205 till 261.

Läs ocksåBarnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss"Göran tittar leende in i kameran. I handen håller han gamla foton. Infälld i bilden är ett kort på huset han växte upp i

 – Den sekundära marknaden är på väg att bli en vedertagen metod för att hjälpa personer in på bostadsmarknaden, säger Hans Jonsson som är en av rapportens författare.

Kommuner hjälper alla kategorier av hemlösa, bland annat dem med missbruk och sociala problem, men då handlar det om andra typer av bostadslösningar som härbärgen och akutboenden.

De sociala kontrakten, alltså omkring 18 000 lägenheter, går till dem som står utanför bostadsmarknaden på grund av vad som i rapporten kallas ”strukturella problem”, ofta handlar det om att hyresvärdar anser att de tjänar för lite för att få ett förstahandskontrakt.

Läs ocksåRekordstora otillåtna överföringar ur allmännyttan: Över 320 miljonerEskilstuna, Kfast, värdeöverföring, otillåten värdeöverföring

Gruppen beräknas utgöra 35 procent av alla som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden och än är kulmen inte nådd, tror Jonsson.

 – Den gruppen verkar växa. Allting tyder på det.

Fakta: Kommunernas andrahandsuthyrning

Enligt Boverkets beräkningar kostar kommunernas boendelösningar för personer utanför den ordinarie bostadsmarknaden 5,3 miljarder kronor per år. Av detta beräknas kostnaden för den sekundära bostadsmarknaden vara 1,8 miljarder kronor per år.

Boverket har i en tidigare rapport pekat på att lösningen inte är helt oproblematisk. ”… det finns en risk att kommunernas sociala bostadsuthyrning börjar uppfattas som en indirekt bostadsmarknad. Om människor tror att de har större chans att få en lägenhet via socialtjänsten än genom att stå i bostadskön, får kommunen problem.”

Läs också Rusning efter sista stödpengarna till hyresrätter: "Pengarna kommer inte att räcka" Hissen låste in Nadja och hindrade hemtjänsten - men nya förslag ska göra hissåkandet säkrare Rusning till byggstöd för äldrehus – så fort tog pengarna slut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.