HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allt fler rökfria lägenheter i södra Norrland

Jämtland De flesta hyresgäster föredrar att bo rökfritt, men rökning är svårt att förbjuda. I ett försök att komma runt juridiken skriver därför allt fler bostadsbolag in ett rökförbud i samband med nyproduktion.
Foto: Åsa Eriksson
"Jag tycker det ska vara rökfritt i hyresrätter. Det är för dyrt för värden att tapetsera om och det får ju andra hyresgäster betala för eftersom det leder till högre hyra. Sen finns det ju de som inte tål rök. Men jag har inget emot rökare personligen", säger Karl-Erik Holmstedt, 54, med Mozart, 6.

En undersökning som Hem & Hyra genomförde nyligen visade att 7 av 10 hyresgäster står bakom ett rökförbud i hyreslägenheter.

Önskemålet delas av de flesta allmännyttor i södra Norrland. Inte minst med tanke på de skador som rökning kan orsaka på väggar, tak och inomhusmiljö.

Läs ocksåOro för utförsäljning i Ludvika: ”Nu startar vi en proteströrelse”

På grund av nuvarande lagstiftning, som tar stor hänsyn till individens rätt att själv få bestämma över sitt leverne, är det däremot svårt för hyresvärdar att förbjuda rökning.

Särskilt i befintliga hus. Även om nya hyresgäster i huset blir belagda med rökförbud vartefter de flyttar in så är det inte troligt att en överträdelse leder till någon påföljd. Inte ens om förbudet står inskrivet i kontraktet.

– Det går inte för bolagen att förbjuda sina hyresgäster att röka. Det finns inget lagstöd för det, säger Niclas Sundell, chefsjurist vid Hyresgästföreningen region Norrland.

Läs ocksåSnart dubbelt så dyrt att köa för bostad i Göteborg

Men bostadsbolagen tycks ha hittat ett sätt att via nyproduktion kunna erbjuda mer eller mindre rökfria boenden.

När ett nytt hus står färdigt för inflytt- och kontraktskrivning så marknadsförs det som rökfritt och lockar därför i första hand bara rökfria hyresgäster. Genom att vara extra tydlig med sitt ”krav” på rökfritt håller sig de flesta till överenskommelsen.

Östersundshems fem senast byggda hus har 177 ”rökfria” lägenheter. Men det är svårt att kontrollera om reglerna efterlevs och ingen garanti kan utlovas.

Läs ocksåHalland: 4 av 6 kommunala bostadsbolag har män i toppen

– Även om det skrivs in ett rökförbud i hyreskontraktet håller det inte i en rättslig prövning, säger Niclas Sundell.

Det är bara i så kallade allergihus som det går att helt förbjuda rökning.

Det är inte särskilt vanligt förekommande, men Östersundshem har sex allergianpassade lägenheter, vilket innebär förbud mot både rökning och pälsdjur.

Upplever ni att det är svårt att förbjuda hyresgäster att röka i bostaden?

– Eftersom vi bara gör nyproducerade lägenheter rökfria, vet de sökande vad som gäller på en gång. Tror det skulle vara svårt att göra ett gammalt befintligt hus rökfritt då det kan finnas rökare i dessa hus som mest troligt kommer att protestera. Tyvärr har vi upplevt att det röks på balkongerna i de nya husen vilket inte är tillåtet. Dessa får en tillsägelse vid upptäckt, säger Sandra Lundqvist, chef Kundservice Östersundshem.

Men rökning har alltså hittills inte lett till någon vräkning i Sverige, eftersom det inte räknas som en tillräckligt allvarlig störning. Vikten av självbestämmande i sitt eget boende väger tyngre.

Mitthem i Sundsvall är en flitig byggherre i södra Norrland och har i takt med sina nyproduktioner infört rökförbud i 479 lägenheter.

– Vi upplever inte att det är svårt att införa rökförbud. Det har hänt vid några tillfällen att det rökts, men grannarna reagerar omgående. Efterfrågan på rökfritt har dessutom ökat de sista åren. Och vi försöker vara övertydliga innan kontrakt skrivs, så det inte ska finnas chans för missförstånd, säger Camilla Hjältman, chef på Kundcenter för Mitthem.

Vad händer om en hyresgäst röker i ett rökfritt boende?

– Det beror på lite hur det är, kan vi ana eller vet vem det är ringer vi och pratar med dem i första hand. Vi kan även välja att lappa upp i trapphuset lite extra och det har hänt att vi skickat något enstaka varningsbrev. I det stora hela fungerar det väldigt väl.

Fakta: Hyresnämnden om rökning

• ”Rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet.”

Läs också Städerskan som blev verkställande direktör i Skånes allmännyttor Hotade skära halsen av granne efter tvist om tvättid – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.