Annons

Avfallsutredning kan ge höjda hyror

Nyheter Regeringens utredare föreslår att kommunerna ska ta över hela avfallsåtervinningen. Hyresgästföreningen känner oro för att det leder till högre hyror.

Överfulla kärl, påsar med flaskor och konserver har lämnats på marken för att de inte fått plats. De flesta känner nog igen sig i beskrivningen av hur det kan se ut på en återvinningsstation. Tvärt emot vad många tror är det inte kommunen, utan de företag som producerar varorna som har ansvaret för återvinningen, medan kommunerna ska ansvara för hämtningen av hushållsavfall. 

Det finns ett utbrett missnöje med hur avfallsåtervinningen sköts i dag. För att få till en bättring föreslår regeringens utredare Lars Ekecrantz att kommunerna ska ta över hela ansvaret.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flera aktörer på bostadsmarknaden, däribland Hyresgästföreningen, befarar att det kommer att leda till ökade krav på fastighetsägarna. Exempelvis kan kommuner kräva att gamla hus ska byggas om. 

Vi är oroliga för att merkostnaderna ska hamna på hyresavierna. Men vi välkomnar att det gjorts en översyn. Avfallshanteringen fungerar inte bra i dag, säger Karin Linde-berg, utredare på Hyresgästföreningen.

Annons

I sitt remissvar kommer föreningen att ytterligare utveckla sina ståndpunkter. Även Sabo, de kommunala bostadsbolagens organisation och Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna, hyser oro över att kostnaderna för avfallshantering kommer att öka drastiskt. 

Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.

– Det kan innebära stora investeringskostnader för fastighetsägare. Till exempel föreslås det att kommunerna ska kunna tvinga fastighetsägare att införa utrymmen för källsortering i befintliga fastigheter, säger Sabos vd Kurt Eliasson, i ett pressmeddelande.

Fastighetsägarna är av samma uppfattning:

Annons

– De miljö- och kostnadsmässiga konsekvenserna av förslagen har inte utretts tillräckligt, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert hos Fastighetsägarna Sverige, i en kommentar.  

Läs ocksåPrestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgästerI Stockholm har Oscar Properties byggt prestigebostäder som de Norra Tornen i Vasastan. Men efter att bolaget försatt sig i ekonomisk kris tvingas hyresgästerna i Skövde stå ut med sopberg i källaren.
Läs också Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.