Annons

Avgörande nära för Friggagatan

Göteborg ​ I morgon, 31 januari, avgör Göteborgs kommunfullmäktige framtiden för Friggagatan i centrala staden. Förslaget till detaljplan, som nu för andra gången passerar de folkvalda, innebär att de nuvarande funkislängorna rivs och ersätts med 452 nya hyresrätter.

​– Jag kan ha respekt för dem som anser att delar av området är värt att bevara, säger Ann Lundgren, socialdemokratiskt kommunalråd och ledamot av byggnadsnämnden.

Annons
– Men man behöver göra nåt åt de här kvarteren, det är verkligen ingen snygg entré till Göteborg och det är en outnyttjad del av staden. Samtidigt så vet vi att det är väldigt många som vill bo centralt och området har, trots miljöproblemen, ett oerhört attraktivt läge.
Ann Lundgren tillhör den majoritet bestående av socialdemokrater, folkpartister och miljöpartister som röstat för att detaljplanen för området ska antas. Den innebär att de nuvarande nedslitna funkislängorna mellan mosaiska begravningsplatsen och Odinsplatsen rivs och ersätts med nybyggda hyreshus på mellan sex och tio våningar.
Det handlar om små lägenheter på mellan 1-3 rum och kök, där majoriteten blir enrummare och där entréplanen mot gatan upplåts till butiker. Bakom byggplanerna står Stigberget Fastighetsutveckling AB, ett privatägt bolag som inte tidigare ägt hyreslägenheter utan enbart kommersiella fastigheter.
I början av september förra året passerade detaljplanen byggnadsnämnden där en majoritet av politikerna sade ja. Likadant blev det i kommunstyrelsen men när planförslaget väl hamnade i kommunfullmäktige i november blev det plötsligt tvärstopp.
Såväl vänsterpartiet som moderaterna vill nämligen utreda om det finns möjligheter att bevara några delar av området som anses ha särskilt höga kulturhistoriska värden. Därför krävde bägge partierna att förslaget skulle gå på återremiss. Centerpartiet anslöt sig till detta och därmed samlade minoriteten den tredjedel av rösterna som krävs för att förslaget ska skickas tillbaka.
Därmed hamnade planen i byggnadsnämnden igen. Men här tyckte majoriteten av politikerna att det inte kommit fram något nytt som gjorde att planen behövde omprövas eller utredas igen. Så återigen sade en knapp majoritet av politikerna ja och detsamma gjorde kommunstyrelsen när Friggagatan landade där för andra gången i mitten av januari.
I morgon är det alltså återigen dags för kommunfullmäktige att avgöra om detaljplanen ska antas eller inte.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.