HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Barn skulle slänga sopor – hittade skarpladdad pistol

Södertälje En skarpladdad pistol. Den upptäckten gjorde en trettonårig flicka när hon skulle slänga soporna i hyreshuset. Vapnet hade DNA från en person i huset som dömdes av tingsrätten för grovt vapenbrott. Men personen frikändes senare av hovrätten.
Foto: Polisen
Ovanför ett elskåp i ett hyreshus i Södertälje hittade en trettonåring flicka en skarpladdad pistol.

Det var dagen innan nyårsafton 2019 när en trettonårig flicka i ett hyreshus i Södertälje skulle slänga soporna. På vägen till soprummet stod en dörr på glänt och när hon öppnade dörren såg hon en pistol som låg fullt synlig på ett elskåp. Det visade sig att pistolen var laddad med skarpa patroner och innehöll DNA från en person som var folkbokförd i en lägenhet i huset.

I förhör uppger flickans pappa enligt Polisens förundersökning att ”Huset är stort och det är mycket folk som rör sig i utrymmet där vapnet fanns, både barn och vuxna.”

Läs också"Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

Mannen greps och dömdes för ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott till två års fängelse av Södertälje tingsrätt strax före sommaren. Domen överklagades till hovrätten som frikände mannen för grovt vapenbrott. Något som LT och SVT Södertälje har rapporterat om.

Magnus Köhler, polis i Södertälje som jobbar med organiserad brottslighet, var vittne i rättegången och berättar för Hem & Hyra att det är ganska vanligt att man hittar narkotika och vapen i allmänna utrymmen i hyreshus.

– Att barn hittar vapen är ovanligt, men det kan vara livsfarligt och är upprörande, man ska kunna släppa ut sina barn och lita på att det är tryggt, säger han.

Läs ocksåHyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelseprostitution i lägenhet

I domen där hovrätten friar den åtalade mannen för grovt vapenbrott skriver de att det får anses vara besvärande att mannens DNA finns på pistolen och att han har nycklar till platsen där vapnet hittades. Men de tycker inte att tingsrättens bevisning är tillräckligt stark för att döma mannen för grovt vapenbrott.

Mannen berättar i förhör att pistolen tillhörde en kompis och att han har hållit i den. Men pistolen innehåller bara DNA från den åtalade mannen, som säger sig inte ha en aning om hur pistolen hamnade i trapphuset dit han själv har nycklar.

Hovrätten skriver i sin dom att ”helt kortvarigt ta upp ett vapen och titta på det har i praxis inte ansetts likställt med innehav.” Hovrätten anser sammanfattningsvis att ”åklagarens bevisning inte är så robust att det därigenom är ställt utom allt rimligt tvivel” att mannen har innehaft vapnet.

Läs ocksåHade sex kilo knark och 900 000 i kontanter hemma – hyresgästen slipper straffFyndet gjordes i en garderob i hyreslägenhete
Kopplingar till Södertäljenätverket

Enligt Polisens förundersökning visar uppgifter i mannens telefon att han har kopplingar till flera personer i Södertäljenätverket. Telefonen innehåller även konversationer som kretsar kring narkotika och narkotikaförsäljning och bilder där mannen poserar med vapen och bilder på en väska med sedelbuntar. Men mannen hävdar att vapnet inte är äkta, bilderna på pengarna känner han inte igen.

Polisen Magnus Köhler berättar att de har beslagtagit 20 vapen i Södertälje i år, bland annat ett stort beslag av vapen och sprängmedel i ett allmänt utrymme under ett hyreshus i Ronna, där förundersökning nu pågår.

– Vi gör regelbundna sök i hyreshus med poliser eller med hund för att hitta vapen och narkotika, problemen är störst i utsatta områden. Ingen tror vi ska få bort det här helt men vårt arbete gör att vapen och narkotika minskar i alla fall, säger han.

Hem & Hyra har varit i kontakt med föräldrarna till flickan, som hittade vapnet, men de vill inte kommentera händelsen eller svara på några frågor.

Läs också Färre utsatta områden i Göteborg Kvinna satt häktad – kompisen fortsatte festa i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.