Annons

Bassänger tillåtna i Uppland

Uppsala Hoppa högt av glädje eller svalka dig med ett bad: Du som är hyresgäst och har egen uteplats får i sommar ställa upp pool och studsmatta.

​Nu finns det bot på de senaste veckornas värmebölja. I alla fall för dig som har egen uteplats. Hyresvärdarna i Uppland kan inte förbjuda att du sätter upp en pool. Det har hyresnämnden slagit fast i en dom under våren.

Annons
 
– Det är klart att det inte är hyresvärden som ska bestämma vad en hyresgäst har på sin klart avgränsade uteplats, säger Johan Pelling, juridisk chef på Hyresgästföre­ningen i Uppsala.
Bostadsbolagen har tidigare trott att de bär ansvaret om en olycka händer och därför förbjudit pool och studsmatta även på avgränsade uteplatser. Men enligt hyresnämndens beslut är det hyresgästen som är ansvarig.
 
Alltså är det du som hyresgäst som får stå för eventuella kostnader vid till exempel en vattenskada, eller som är ansvarig om någon skadas eller förolyckas. Kolla gärna vad din hemförsäkring täcker.
– Skulle man skriva in poolförbud i hyresavtalen kommer vi inte att sitta tysta. Vår grundinställning är att hyresgäster ska ha samma möjligheter som den som äger sitt boende, säger Evalena Agertoft jurist på Hyresgästföreningen.
 
Men poolen måste stå på din avgränsade uteplats för att det här ska gälla. Ställer du upp den på allmän plats på gården och att den är till för alla, är ansvaret ditt och kanske även hyresvärdens. Därför kan värden säga nej till en sådan placering.  
 
De regler som gäller för bassänger gäller även för studsmattor.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Här är högsta temperaturen du behöver stå ut med inomhus Ramaskri när värden förbjöd studsmattor Gårdsteater i Örebro – "ett sätt att minska ensamheten" Full fart på Hallsta Summer Camp Så hög temperatur måste du acceptera inomhus – och då kan du få pengar tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.