Annons

Berga reser sig ur askan

Kalmar Ett år efter att Berga centrum brann är det fortfarande bara betongplattor kvar på brandplatsen. Men snart kan det börja hända saker, hoppas LW fastigheter.
Foto: Linda Alfons
Andreas Bengtsson och Hanna Jakobsson kommer gående genom Berga centrum med en pizza. Hon bor i Berga, men har inte märkt någon skillnad på stämningen före och efter branden förra året. Och hon är inte otrygg.

– Kvart över tio ringde min granne: ”Kicki, Berga centrum brinner!” Det var alldeles rött och det var eld överallt. Alla var där. Folk bara stod och det var bara tyst. Några grät och folk kramade om varandra, säger Kicki Väpnare.

– Det sa bara bom bom och jag tittade ut och det var mycket eld, berättar Maria.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Båda kvinnorna minns tydligt kvällen den 12 oktober 2011.

– Det hade varit jättemånga bränder innan. Små. Söndagen innan brann det i soprummet. Det hade kunnat gå riktigt illa om inte någon sett det, berättar Kicki Väpnare.

Hon har suttit med i Bergakommissionen och är nu ledamot i styrelsen för Berga samhällsförening som bildades i oktober. Hon tycker att Berga blivit lugnare det senaste året.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Efter branden hände väldigt mycket. Ett öppet möte lockade många och både politiker och tjänstemän från kommunen kom. Det var där idén om Bergakommissionen föddes och flera grupper började arbeta med olika frågor för att lyfta Berga. Trygghet och stolthet stod högt på dagordningen.

Annons

I Berga centrum rör sig människor i slutet på dagen. Sofia Södergren är ute med sin rottweiler och sonen Kevin Kraft i vagn.

– Jag trivs och jag har hund, så jag är inte rädd.

Läs ocksåSkulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronorPommes frites brann i köket

Maria och hennes fyra barn vill däremot inte bo kvar.

– Jag tycker inte om det här, jag vill flytta, säger hon.

Lena Granander tycker att det är bedrövligt att inget byggts ännu. Och det känns otryggt.

– Jag jobbar mycket på kvällarna och går härigenom. Det är ett liv och de springer på taken och spelar fotboll häremellan.

Annons

– Nu är jag inte den rädda typen, men jag förstår dem som inte vågar gå ut när det är mörkt för det rör sig jävligt märkliga typer. Men det gjorde det redan
innan, säger Robert.

LW fastigheters Göte Karlsson ger en annan bild. Det är stort tryck på lägenheterna och bolaget arbetar med att rusta upp området. Och nu ligger de i startgroparna för att börja bygga, förhoppningsvis redan i november. Först ett omsorgsboende och sen det nya Berga centrum där tiden tickar för det brända området.

– Vi har inga andra möjligheter än att påbörja det senast två år efter att branden var, för då har vår möjlighet att få ersättning av försäkringsbolaget passerat.

Fotnot: Maria har skyddad identitet. Robert vill inte uppge sitt riktiga namn.

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.