Annons

Besvikelse efter borgensbeslut

Uddevalla Borgensavgiften för Uddevallas kommunala bostadsstiftelser och bolag höjs. Det står klart efter en jämn omröstning på fullmäktigemötet i går.
På Tureborg finns 760 av Uddevallahems lägenheter.

Hyresgästföreningen och de kommunala bolagen och stiftelserna i Uddevalla protesterade förgäves. Med 29 röster för och 26 emot blir det nu en höjning av borgensavgiften enligt kommunstyrelsens förslag. Fyra ledamöter avstod från att rösta.

Höjningarna, olika för olika företag, har en extern firma kommit fram till. För Uddevallas tre bostadsstiftelser ökar borgensavgiften från 0,1 till 0,49 procent. Uddevallahem, som har flest lägenheter och störst skuld till kommunen, får betala 2,7 miljoner kronor mer årligen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tommy Johansson, förtroendevald hyresgäst, var med när Hyresgästföreningen träffade politiker och lämnade över namnunderskrifter i protest mot förslaget i måndags. I dag känner han sig överrumplad av kommunfullmäktiges beslut.
– Jag är mycket besviken. Vi har jobbat rätt intensivt och fått in över 400 namn på bara några dagar och kunde fått in många fler om vi samlat under en längre tid. Folk är måna om detta, jag trodde att politikerna skulle lyssna, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Sundström (M) säger sig förstå att höjningen drabbar hyresgäster.
– Jag känner djupt för dem, men detta är inget lokalt påfund av en ond allians i Uddevalla, utan ett lagkrav, sa han under mötet i går.

Annons

Ingemar Samuelsson (S) var en av politikerna som ville att förslaget skulle avslås.
– Det här blir som en extraskatt på det allmännyttiga hyresgästkollektivet. Jag ifrågasätter konsultens bedömning av nivån på avgiften, den är inte självklar, sa han.

Läs ocksåDiana jobbar för att fler ska engagera sig

Relaterat: På Uddevalla kommuns hemsida kan du se en webbsändning från gårdagens fullmäktigemöte.

Annons
Fakta: Så slår borgenshöjningen i Uddevalla

Från och med januari 2011 ska kommuner ta ut en avgift om de går i borgen för sin allmännyttiga hyresvärd vid lån och kreditansökningar. Tidigare har avgiften varit frivillig. 

Enligt beslut i Uddevallas kommunfullmäktige i september 2013 höjs borgensavgiften från 0,1 till 0,49 procent för de tre kommunala hyresvärdarna. Ändringen träder i kraft 1 november.

Så här påverkar höjningen:

Uddevallahem är största värden, med cirka 4 300 lägenheter. Kostnaden för borgen ökar från 700 000 till 3,4 miljoner kronor per år. 
HSB:s Stiftelse Jakobsberg har runt 300 lägenheter och har betalat 190 000 kronor i kommunal borgen. Kostnaden blir nu 741 000 kronor årligen.
Stiftelsen Ljungskilehem har 180 lägenheter. Borgenskostnaden stiger från 37 000 till 181 000 kronor per år. 

Källa: Låne- och borgensavgifter – ekonomiska konsekvenser, Uddevalla kommun.

Läs också Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Joakim tar kampen mot Uddevallahem - "oklara regler om rökning" Lena har varit Tallvägen trogen sedan barnsben: "Härifrån flyttar man inte frivilligt" Oansvarigt eller det enda rätta? - Eidars lån skapar debatt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.