Annons

Besviken på budgetförslaget

Nyheter Det var intet nytt på bostadsfronten när regeringen presenterade sitt förslag till vårbudget i dag. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder är besviken.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder hade hoppats på en skattereform, men förutsätter nu att frågan kommer med i höstens budgetdiskussioner.

I vårpropositionen nämns redan kända satsningar som investeringsstödet för billiga hyresrätter och 22-punktsprogrammet för ökat bostadsbyggande, men ingenting om den löpande beskattningen av hyresfastigheter.

– Vi gläder oss åt att regeringen i propositionen betonar vikten av att det behövs byggas hyresrätter med rimliga hyror som människor har råd med. Men en skattereform för att skapa balans mellan olika upplåtelseformer är en mer permanent lösning för skapa bättre förutsättningar för rimliga hyresnivåer, säger Marie Linder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Såväl hyresgäst- som fastighetsägarsidan har länge hävdat att hyresrätten är missgynnad skattemässigt. De vill ha mer likvärdiga regler som skulle göra det billigare att hyra och mer lönsamt att bygga hyresrätter.

Anders Nordstrand, VD för de allmännyttiga bostadsföretagens organisation SABO, instämmer i kritiken.

Annons

– Jag saknar skatteförslag som ger hyresrätten ekonomiska förutsättningar, likvärdiga de andra upplåtelseformerna. En skattereform skulle ge nödvändiga, betydliga och långsiktiga förbättringar av hyresmarknaden, säger han.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

På organisationen Fastighetsägarna är man framför allt besviken på ett förslag om att avskaffa möjligheten till skattefria överlåtelser av fastigheter.

– Det är beklagligt att regeringen inte väljer att underlätta generationsskiften i fastighetsbolag. Den nya skatten kommer innebära att det i många fall blir mer attraktivt att ombilda till bostadsrätter än att lämna över hyresfastigheterna till en ny generation. På sikt kommer det leda till färre hyreslägenheter, säger Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna.

Annons

 

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.