HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Besviken på budgetförslaget

Nyheter Det var intet nytt på bostadsfronten när regeringen presenterade sitt förslag till vårbudget i dag. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder är besviken.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder hade hoppats på en skattereform, men förutsätter nu att frågan kommer med i höstens budgetdiskussioner.

I vårpropositionen nämns redan kända satsningar som investeringsstödet för billiga hyresrätter och 22-punktsprogrammet för ökat bostadsbyggande, men ingenting om den löpande beskattningen av hyresfastigheter.

– Vi gläder oss åt att regeringen i propositionen betonar vikten av att det behövs byggas hyresrätter med rimliga hyror som människor har råd med. Men en skattereform för att skapa balans mellan olika upplåtelseformer är en mer permanent lösning för skapa bättre förutsättningar för rimliga hyresnivåer, säger Marie Linder.

Läs också11 000 bostäder har fått investeringsstöd

Såväl hyresgäst- som fastighetsägarsidan har länge hävdat att hyresrätten är missgynnad skattemässigt. De vill ha mer likvärdiga regler som skulle göra det billigare att hyra och mer lönsamt att bygga hyresrätter.

Anders Nordstrand, VD för de allmännyttiga bostadsföretagens organisation SABO, instämmer i kritiken.

– Jag saknar skatteförslag som ger hyresrätten ekonomiska förutsättningar, likvärdiga de andra upplåtelseformerna. En skattereform skulle ge nödvändiga, betydliga och långsiktiga förbättringar av hyresmarknaden, säger han.

Läs ocksåStorsatsning ska få Ryd på rull

På organisationen Fastighetsägarna är man framför allt besviken på ett förslag om att avskaffa möjligheten till skattefria överlåtelser av fastigheter.

– Det är beklagligt att regeringen inte väljer att underlätta generationsskiften i fastighetsbolag. Den nya skatten kommer innebära att det i många fall blir mer attraktivt att ombilda till bostadsrätter än att lämna över hyresfastigheterna till en ny generation. På sikt kommer det leda till färre hyreslägenheter, säger Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna.

 

Läs ocksåHyresgäster i Trelleborg förlorade striden om höjda hyror
Läs också Kraftig hyreshöjning för hyresgäster i Konvaljen Han betalade ingen hyra på tio år: ”Fullständig chock och fullständig katastrof”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.