HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Birgit vill sätta stopp för att köpa och kasta

Luleå I en källarlokal på Kallkällan i Luleå har lokala hyresgästföreningen Lingonet samlat ihop kläder, porslin, leksaker, möbler och sportutrustning. Vem som helst får komma hit och hämta saker.
Foto: Ulrika Vallgårda
Gillar återbruk. Birgit Kajava vill att vi ska slänga så lite saker och ting som möjligt.

Hur har ni fått idén till Återbruka?
– Vi måste sätta ett stopp för det här med att köpa och kasta och se till att sakerna och kläderna används så länge det går. Vi började egentligen redan för tre år sedan, men nu har vi fått en större lokal och spridit ut information genom affischer och på vår hemsida i hela Luleå om att vi finns.

Hur är konceptet?
– Man får lämna in hela och rena kläder, möbler, glas, porslin, leksaker, sängkläder, gardiner – ja, allt. Det enda vi vill är att det ska vara helt och rent och det tror jag alla följer. Och så får man komma hit och hämta om man behöver.

Läs ocksåVästsvenska bostadsbolag vet inte vad de släpper ut

Vad kostar det?
– Här kostar det ingenting, här byter vi. Men du behöver inte lämna in något för att få hämta något. Jag resonerar så, att den som inte har någonting att lämna in, behöver verkligen få, och då får man ta av det som finns. Samtidigt finns det de som bara vill lämna utan att hämta något, när de har städat förrådet eller vindan. Då är de tacksamma att kunna lämna bort allting på det här sättet.

Vilka kategorier är det mest populärt bland?
– Det är väldigt blandat. Det är alla slags människor, unga, gamla, mellangamla och barnfamiljer. Ja, mycket barnfamiljer – de är tacksamma för att andra lämnar in så de kan återanvända. De har det tänket i sig.

Finns det något krav på att du ska bo i hyresrätt?
– Nej, alla är välkomna. Vi frågar aldrig folk var de bor.

Läs ocksåUddevallabor får egna vattenmätare - av miljöskäl

Hur ofta har ni öppet?
– Vi har startat med en kväll i veckan. Efteråt har vi läxhjälp för nyanlända i vår lokal ovanför.

Hur är det att jobba här?
– Det är jätteroligt. Man träffar så mycket folk och får så mycket tillbaka. Både unga och gamla kan sitta kvar en liten stund och prata. Det blir väldigt socialt. Du får också veta hur människor från olika länder lever och hur de ser på saker och ting.

Vad har du för råd till andra som vill börja med Återbruka?
– Det är bara att höra efter med hyresvärden om man kan få en lokal och starta. Sedan rullar det igång av sig självt efter ett tag. Det tar sin tid, men man ska inte vara orolig.

Läs ocksåVill du bli miljöhjälte? - Flytta in på Diamanten i Falköping

Har ni några planer på att utveckla verksamheten?
– Ja, vi ska sätta upp en anordning med en stång att hänga kläder på. Sedan ska vi fråga hyresvärdarna här i området om vi får ha en hörna i soprummen där folk kan ställa grejer som de vill bli av med och som vi får återbruka.

Fakta: Birgit Kajava

Ålder: 61
Familj: Man och två vuxna barn och barnbarn
Bor: Lingonstigen i Luleå
Gör: Cirkelledare i studieförbund
Drömmer om: Att få ha hälsan och fortsätta få finnas till för andra.
Motto: ”Man kan inte göra allt, men man kan göra lite.”

Läs också Återbrukstrenden tar sig nya uttryck Thorleifs lyft: blev billigare att hyra via bilpool

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.