HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bodde i tiomiljonersvilla – hyrde ut sin hyresrätt svart

Stockholm Han ägde en villa värd tio miljoner med sin fru. Men hävdade att han bodde ensam i ettan på 25 kvadratmeter i stan och hade villan i Nacka på 190 kvadratmeter som ”sommarstuga”. Värden misstänker att han har hyrt ut lägenheten svart och har sagt upp honom.
Foto: Kenneth Samuelsson
Hyresgästen hävdade att han bodde ensam på 25 kvadratmeter vid Sankt Eriksplan och bara var i sin "sommarstuga" i Saltsjöbaden på 190 kvadratmeter med frun och barnen på helgerna.

År 2002 var ett hektiskt år för den nu uppsagda hyresgästen. I oktober skrev han på ett förstahandskontrakt för en etta på Sankt Eriksplan och i december köpte han en villa på 190 kvadratmeter i Saltsjöbaden med sin fru.

Sedan dess är det oklart hur mycket och när han har bott i lägenheten respektive villan de senaste 18 åren. Hem & Hyra har sökt mannen för en kommentar utan att lyckas nå honom.

Klart är att mannen har varit folkbokförd i lägenheten sedan 2002. Och ska man tro honom själv så har han bott ensam i lägenheten sedan dess medan resten av familjen har bott i villan på 190 kvadratmeter några mil därifrån.

Men en händelse fick hyresvärden att undra om inte mannen i själva verket bott i villan hela tiden och hyrt ut lägenheten svart.

Det var när en fastighetsskötare besökte lägenheten hösten 2019 som han gjorde en upptäckt. Trots att det på pappret bodde en ensam man i lägenheten fanns det bara damkläder och damskor i den lilla ettan.

Det blev startskottet för hyresvärdens utredning av hyresgästen. Utredningen visade att en helt annan person varit folkbokförd i lägenheten under 2014 – 2015. När värden upptäckte att hyresgästen också hade ägt en villa sedan 2002, menade värden att det mesta tyder på att mannen bott i villan med resten av sin familj och inte i lägenheten.

När värden konfronterade hyresgästen med uppgifterna så höll mannen fast vid att han visst har bott i hyresrätten hela tiden. När det gäller villan i Saltsjöbaden i Nacka på 190 kvadratmeter, så menade han att han enbart hade vistats i sin ”sommarstuga” i Saltsjöbaden på helgerna.

Men det finns flera saker som är besvärande för mannen enligt hyresvärdens handlingar som skickats in till hyresnämnden. Personen som bodde i lägenheten under 2014-2015 har vittnat om att han bodde ensam i lägenheten – något som går tvärtemot den bild som mannen målar upp.

Det hjälper inte heller mannen att grannar i hyreshuset vittnar om att de inte sett honom på väldigt länge och att det bor en ensam ung tjej i lägenheten. Inte heller det faktum att det bara var en person som använt den elektroniska nyckelbrickan, den unga kvinnan, talade till mannens fördel.

Sammantaget ledde det till att hyresvärden sade upp mannen i december 2019 med krav att mannen skulle flytta senast mars 2020. Hyresvärden menade att mannen hyrt ut lägenheten olovligt till två personer och inte hade behov av lägenheten.

Men då tog hela historien en oväntad vändning. I januari 2019 hade villan i Nacka sålts för 9, 850 000 miljoner och paret hade skilt sig. I början av 2020 hörde den nästan 50-åriga mannen av sig till värden och hävdade att den 27-åriga kvinnan som bodde i lägenheten i själva verket var hans flickvän. Han uppgav också att hans 14-åriga son skulle flytta in med dem i ettan på 25 kvadratmeter.

Sedan dröjde det till den fjärde november tills ärendet skulle avgöras på ett sammanträde i hyresnämnden. Då var såväl mannen, hans före detta fru och två hyresgäster som hade bott i lägenheten, kallade som vittne.

Men det blev aldrig så. I början av oktober gick mannen med på att lämna ifrån sig lägenheten till hyresvärden. Han får dock på sig till sista december att flytta.

”Vi är överens om att jag lämnar min lägenhet 31 december 2020 och att de då lägger ned ärendet. Jag ska skriva på papper och bekräfta detta, samt skicka tillbaka till dem nästa vecka”, skriver mannen i ett mejl till hyresnämnden.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.