Annons

Borås-vd avgår – med en extra årslön

Borås Trots att han bara gjort ett halvår på posten tar han med sig en årslön när han går. Men varför Anders Thorén slutar som vd för AB Bostäder i Borås är fortfarande oklart.

Det var inte längesedan han började. Första april gjorde han sin första dag. Men nu har han sagt upp sig och slutat med omedelbar verkan. Varför vill inte styrelsens ordförande, Roland Andersson (S), gå in på.

– Nej, jag vill inte säga mer än att han har utvärderat tiden han har varit hos oss och kommit fram till slutsatsen att han vill säga upp sig.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I Borås tidning antyds att det har förekommit missnöje med Anders Thorén som chef, är det något sådant som ligger bakom?

– Ja, det finns med sådana saker men det är inget jag vill gå in på.

Det är nog många som undrar över det snabba avhoppet. Är det inte bättre att ni berättar?

Läs ocksåDyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vdDen förberedande förhandlingen mellan den före detta vd:n Pär Nilsson och Bengtsforshus blev fruktlös. Nu möts parterna i domstol.

– Nej, det finns många att ta hänsyn till i det här så jag vill inte kommentara det mer.

Trots att Anders Thorén bara jobbat i drygt sex månader får han ut en årslön när han slutar. Det rör sig om tolv månadslöner på 76 000 kronor, totalt 912 000 kronor. Roland Andersson menar att det fanns i hans anställningsavtal, om han skulle bli uppsagd. Men nu sa han ju upp sig själv?

–Vi har kommit fram till att han får det ändå, säget Roland Andersson. 

Annons
Läs ocksåEx-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområdenGenc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås och Malin Widerlöv från Kris.

Varför då? Fanns det någon önskan från styrelsens sida att Anders Thorén skulle sluta?

– Det här var något vi kom fram till när vi hade ett samtal tillsammans han och jag.

Så det var ett ömsesidigt beslut att han skulle sluta?

– Vi har gjort en uppgörelse som vi står för. Jag har inga fler kommentarer kring det.

Men vad säger ni till hyresgästerna, de tycker kanske man kunde lagt den här miljonen på något bättre?

– Jag förstår att det finns hyresgäster som undrar varför vi gör på det här sättet. Men gör man hundratals rekryteringar varje år så kan det också vara några som misslyckas. Och då måste vi stå för det också. Den här typen av avtal är ganska vanliga där man kan säga upp personer utan sakliga skäl.

Men ni har ju inte sagt upp honom, han har ju sagt upp sig själv?

Annons

– Jag har inga fler kommentarer kring detta.

Inte heller den avgående vd:n Anders Thorén vill gå in på några detaljer. Varken om skälet till att han avgår eller till varför de parterna enats om en ersättning som inte fanns med i hans anställningsavtal. 

– Förutsättningarna var inte de vi kommit överens om när jag började. Då tycker jag att det är bättre att sluta direkt. Men det är ingen som bett mig att sluta. Det är helt mitt eget ställningstagande, säger Anders Thorén. 

Men då skulle du ju inte enligt ditt avtal få en årslön när du slutar?

– Den här uppgörelsen gjorde vi när jag beslutat att avgå. Jag har ingen anledning att kommentera det.

Läs också Sparkade vd:n får miljonfallskärm – nu rasar hyresgästerna Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas Avslöjanden om Bostäder i Borås chockar hyresgäster: "Trodde de var noga med att följa lagen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.