Annons

Borgensavgift driver upp hyreskrav i Torsås

Torsås Torsås bostads vill höja hyran med 3,48 procent från 1 januari. Bostadsbolaget räknar med att deras kostnader kommer att öka nästa år. En inte föraktlig del av kostnaderna blir kommunens nyinförda borgensavgift.
Det är framför allt kostnaderna för värme, el och räntehöjningar som ligger till grund för hyreskravet. Dessutom är bostadsbolaget oroliga för att hyresförlusterna ska öka nästa år då allt fler lägenheter står tomma.
– Under första halvåret i år hade vi totalt en kostnad för det outhyrda på 120 000 kronor. Andra halvåret har det kostat mellan 40 000 och 50 000 kronor i månaden. Helårsprognosen ligger på 400 000 kronor. Så det har varit lite trögare, säger Torsås bostads vd Magnus Andersson.
Bakgrunden är den svajande industrikonjunkturen i kommunen, samt en liten men ändå kontinuerlig befolkningsminskning.
Är det oroande?
– Det är ingen stor fara, men en viss oro är det givetvis. Än så länge är vi på en hyggligt låg nivå, men vi behöver en vändning, säger Magnus Andersson, som ändå tror på en ljusning i konjunkturen framöver.
Tor
sås kommun har också infört borgensavgift för sitt bostadsbolag, en avgift som kommuner kan ta ut för att de går i borgen för bolaget.
– Det är en av få kommuner som inte haft borgensavgift, säger Hyresgästföreningens förhandlare Pieter Dahlström.

Annons
När avgiften nu införs kommer det att bli kännbart.
– En bra del av höjningen är borgensavgift, nästan 20 procent.
– Jag minns inte hur mycket, men vi har tagit med mellan 100 000 och 200 000 kronor i kalkylen. Det finns inget beslut om hur mycket det blir ännu, det finns bara ett beslut att fullmäktige ska årligen bestämma den avgiften. Så det är bara en kalkyl, säger Magnus Andersson.
 
Höjningen med 3,48 procent motsvarar 174 kronor per månad för en trea på 72 kvadrat.
Torsås bostads och Hyresgästföreningen kommer att träffas den 25 november för att påbörja förhandlingarna.

Annons
Fakta: Hyreskrav i Kalmar län


Byggebo: 1,95 procent
Mönsterås bostäder: 2,5 procent
Mörbylånga bostads: 3,8 procent
Torsås bostads: 3,48 procent
Vimarhem: 3,97 procent

Hyreshöjningar i länet
Kalmarhem: 0,9 procent

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.