HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bostäder i fokus på Malmedalen

Malmö Bostäder och byggande var i fokus under lördagen på Malmös egen politikvecka i Rosengård - Malmedalen.
Wahid Alomedi är en av besökarna på politikveckan i Malmö. Hon bor på Ramels väg, inte långt från parken där partier, företag och organisationer ställt upp sina tält.
Foto: Anders Högmark
Wahid Alomedi är en av besökarna på politikveckan i Malmö. Hon bor på Ramels väg, inte långt från parken där partier, företag och organisationer ställt upp sina tält.

Den åtta dagar långa politikveckan som hålls i Vänskapsparken i Malmöstadsdelen Rosengård är ett ny för i år. Som Hem & Hyra tidigare har berättat är syftet att få fler politiker att komma ut till sina väljare i deras vardag utanför huvudstaden.

Lördagens tema är ”Bostad och stadsmiljö”. På programmet finns bland annat ett seminarium om marknadshyra, där Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg medverkar.

Läs ocksåGlömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljonBrandskadade väggar inne i lägenhet.

Under hela veckan har dessutom anställda och förtroendevalda från Hyresgästföreningen i södra Skåne varit på plats för att informera om föreningen, och delta i den riksomfattande kampanjen mot marknadshyror.

Hyresgästföreningens förtroendevalda Maj-Britt Nielsen (till vänster) samt Anneli Philipson, enhetschef för bostadspolitik och kommunikation.
Hyresgästföreningens förtroendevalda Mai-Britt Nielsen (till vänster) samt Anneli Philipson, enhetschef för bostadspolitik och kommunikation.

Mai-Britt Nielsen är ordförande i en lokal hyresgästförening på Lindängen i Malmö och en av de som varit på plats i Hyresgästföreningens tält under veckan. De besökare som hon pratat med har dock själva inte berört frågan om eventuella marknadshyror.

– De har inte riktigt vetat vad det har inneburit. De jag har pratat med har istället tyckt att hyrorna bara höjs och höjs ändå, säger hon.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

De flesta frågor som Mai-Britt Nielsen har fått handlar istället om vilka rättigheter en hyresgäst har gentemot en hyresvärd och vilka möjligheter Hyresgästföreningen har att driva talan.

Röda, gröna, borgare - och hoppborgare. Malmedalen bjuder inte bara på seminarier och flygblad.
Röda, gröna, borgare – och hoppborgare. Malmedalen bjuder inte bara på seminarier och flygblad.

Wahid Alomedi bor själv på Ramels väg på Rosengård och har besökt Malmedalen flera gånger under veckan för att kunna bestämma sig inför valen i september.

Marknadshyror är inget hon har reflekterat över. Det som bekymrar henne är istället bristen på bostäder.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– Många människor hittar inte bostäder, säger hon.

Själv har hon bott i sin nuvarande lägenhet de senaste 15 åren.

– Jag vill flytta men jag hittar inget annat, berättar hon, med sina begränsade svenskkunskaper.

Maj-Britt Nielsen berättar att språket har varit en begränsning när det gäller att ta kontakter.

– En gång när vi inte kunde prata med varandra tog jag fram en broschyr på olika språk som vi har, och en annan hade en dotter som tolkade, säger Mai-Britt Nielsen.

Jonas Sjöstedt (V) angrep de andra partierna i riksdagen för skattepolitiken - och försvarade Vänsterpartiets stöd till S-MP-regeringen i vissa frågor.
Jonas Sjöstedt (V) angrep de andra partierna i riksdagen för skattepolitiken – och försvarade Vänsterpartiets stöd till S-MP-regeringen i vissa frågor.

Samtliga riksdagspartier samt Feministiskt initiativ har var sin dag under veckan. Lördagen var Vänsterpartiets dag, med tal av partiledaren Jonas Sjöstedt. Hans tal kretsade kring ekonomisk utjämning och han menade att hans parti stod ensam bakom förslaget om flera skattereformer.

– Sverige har blivit ett skatteparadis. Det är samma fastighetsavgift oavsett om det är ett slott eller en koja, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterledaren berörde även tillgången till hyresbostäder.

Annons

– Det är ett av de riktigt stora bekymrena i många människors liv – ”hur ska jag få ta i en lägenhet att bo i”?

Christian Glasnovic hoppas att Malmedalsveckan på sikt ska bidra till ett ökat valdeltagande. "Men Rom byggdes inte på en dag", säger han.
Christian Glasnovic hoppas att Malmedalsveckan på sikt ska bidra till ett ökat valdeltagande. ”Men Rom byggdes inte på en dag”, säger han.

Christian Glasnovic är initiativtagare till Malmedalsveckan. Trots en ganska blygsam uppslutning från stadsdelen under lördagen tycker han att resultatet över veckan varit tillfredsställande.

– Igår var det fullt och det har väl varit 500, 600 personer om dagen, säger han.

Målsättningen är Malmedalsveckan ska återkomma årligen.

Tror du att de politiska partierna vill komma de år då det inte är val?

– Jo, men det tror jag. Att bygga en plattform här är viktigt. Sen finns det partier som är mer etablerade här, och de som är mindre etablerade.

Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.