Annons

Han vill arrangera Malmös eget Almedalen på Rosengård

Malmö När Christian Glasnovic kom ut ur fängelset lämnade han ett liv i kriminalitet bakom sig. Nu vill han göra skillnad för andra. Inför valet planerar han Rosengårds eget Almedalen – Malmedalen.
Foto: Kristina Wahlgren
Christian Glasnovic från RGRA, Rörelsen gatans röst och ansikte.

Vad fick dig att lämna livet som kriminell?
– Jag bestämde mig att det fick räcka. Min mamma blev sjuk och jag hade missat en massa i min brors liv. Min son föddes och jag ville inte att han skulle växa upp utan sin pappa.

Hur var det?
– Alltså det var inget som hände över en natt. Jag var 24 år och det var svårt att bryta med det livet. Det var en stor del av min identitet. Men jag fick erbjudande om en anställning på RGRA, Rörelsen gatans röst och ansikte, mot villkoret att jag lade av: ”Den dagen du skriver på kontraktet slutar du med kriminalitet”. Jag hälsar när jag ser mina vänner från den tiden men det är också allt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Vad driver dig nu?
– Jag vill inte att någon ska hamna i det helvetet som jag befann mig i. Jag vill ge tillbaka det jag själv har gjort andra ont. Jag har dåligt samvete varje dag, av olika skäl. Bland annat gentemot min familj, min mamma och mina syskon och släktingar.

Annons

Varför Malmedalen?
– Jag har själv varit i Almedalen flera gånger men när vi åkte dit i fjor tillsammans med tolv ungdomar blev det uppenbart att det som händer där sker långt ifrån människors liv och vardag. Genom att arrangera Malmedalen i Rosengård vill jag få politiker att verkligen möta folket som deras politik gäller.

Men behövs det ett till ”Almedalen”?
– Jag får spel på att alla ministrar från Stockholm åker till samma ställen och hälsar på samma människor när de väl besöker Malmö. Och hela konceptet med Almedalen är verkligen ”innanför murarna”.
Vi vill kraftsamla inför Malmedalen så att alla är delaktiga. Syftet är att få fler att rösta och att politiker och ministrar inte ska vara i Stockholm utan på plats i verkligheten.

Läs ocksåKvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

Vad kommer att hända på Malmedalen?
– Tanken är att det ska vara i en vecka där varje politiskt parti får en dag men också där varje dag får ett visst tema.
Det kan vara rätt till bostad, våldet idag, kultur som ett verktyg eller integration och arbete. Men det handlar om hur mycket bidrag vi kan få för att genomföra det.

Annons

Vad gör RGRA, Rörelsen gatans röst och ansikte?
– Vi vill skapa möjligheter för alla unga. En del handlar om produktion. Vi gör en serie tillsammans med SVT nu och en dokumentärserie till kunskapskanalen. På Nydala bygger vi en musikstudio på HelaMalmös nya mötesplats. ]

Fakta: Christian Glasnovic

Aktuell som: Verksamhetschef på Rörelsen gatans röst & ansikte, RGRA, som planerar den politiska fetivalen Malmedalen i augusti.
Ålder: 32 år.
Bor: I hyreslägenhet på Sorgenfri i Malmö.
Familj: Min son som blir 5 år i år.
Det bästa med Malmö: ”Att det är multikulturellt och nära till Köpenhamn. Det sämsta är våldet”.

Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar Ministern vill se säkrare andrahandsbetalningar: ”Kan minska risken för hyresgäster att bli lurade” Bostadspolitisk rundtur inledde förbundsstämman En sjungande regionordförande med stort hundintresse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.