Annons

Bostäder i centrum ska göra Gråbo till tätort

Lerum Efter mer än tio års planering är spaden äntligen i marken för utbyggnaden av Gråbo centrum. I den första etappen byggs 200 nya bostäder med affärslokaler i bottenplan.
Foto: Tornstaden/Mats & Arne Arkitektkontor
Nya bostadshus med verksamhetslokaler i bottenplan och ett upprustat torg. Det är första steget för att skapa ett mer levande centrum i Gråbo. Skiss: Tornstaden/Mats & Arne Arkitektkontor.

Ann-Christin Wellander, verksamhetschef för samhällsplanering i Lerums kommun, säger att utbyggnaden handlar om mer än bara fler bostäder.

– Vi vill utveckla Gråbo från ett bostadsområde till en hållbar tätort, både socialt, ekologiskt och ekonomiskt, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Idag har Gråbo drygt 4 000 invånare, men inte mycket till centrum. Några matvaruaffärer, en stor parkeringsplats och det slitna Mjörnbotorget.

– Efter klockan 18 så är det väldigt ödsligt på torget. Vi vill skapa täthet och befolka de offentliga rummen. Om man räknar med 3 personer per hushåll blir det 600 nya invånare, säger Ann-Christin Wellander.

I november började mark- och vägarbeten. Nu drar man vatten, avlopp och el till de nya husen, som ska börja byggas under de närmaste månaderna. De 200 bostäderna kommer att bestå av både hyres- och bostadsrätter och stå färdiga till sommaren 2017. I år ska även själva torget byggas om. Det har tidigare varit privatägt, men har köpts av kommunen.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Både ytorna och möbleringen ska rustas upp. Vi har planerat utformningen tillsammans med en grupp boende och även haft en konstnärstävling för ett vattenkonstverk som ska stå mitt på torget, säger Ann-Christin Wellander.

Annons

Ann Bäck bor i Gråbo och är ordförande i Medskapandegruppen. Sedan flera år tillbaka samarbetar gruppen med kommunen kring utvecklingen av orten.

– Det är många som ser fram emot det det här, 200 nya familjer ändrar jättemycket på en sådan här liten ort. Det har inte hänt något i Gråbo på många, många år, säger Ann Bäck.

Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW

Ann-Christin Wellander håller med om att vägen till byggstart varit lång. Diskussioner har förts sedan 1990-talet och de första stegen togs för mer än tio år sedan.

– Man undrade om det verkligen fanns en marknad för det här i Gråbo. Men efterfrågan är enorm, allting är sålt innan det ens är byggt, säger hon.

Att kommunen ville börja i rätt ände och bygga ut skolorna innan man skapade fler bostäder har också bidragit till att projektet dröjt. Slutligen har detaljplanen överklagats både till länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen, vilket förlängt processen med ytterligare 2,5 år.

Annons

I nästa etapp planeras ännu fler bostäder och butikslokaler, både för redan befintliga verksamheter och nya.

– Dessutom diskuterar vi med Västtrafik om snabbussar med nya linjer till Lerum, Floda och via Olofstorpsvägen in till Göteborg. Vi vill bygga en ny bussterminal så att vi kan erbjuda både service, handel och kommunikationer i centrum, säger Ann-Christin Wellander.

Läs också Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken Skräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.