HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostads AB Poseidon vinner miljöpris

Göteborg ​Det blev Bostads AB Poseidon i Göteborg som kammade hem SABO: s miljöpris 2008. Bolaget har enligt juryn tagit ett helhetsgrepp om utemiljöfrågorna och lyckats skapa attraktiva, trygga och kretsloppsanpassade miljöer i sina bostadsområden.

​-  SABO: s miljöpris är en prestigefull utmärkelse och ett oerhört fint kvitto på det arbete och engagemang som vi lagt ner i de här frågorna, säger Anders Söderman, nöjd vd för Bostads AB Poseidon, och lovordar samtidigt det arbete som både personal och hyresgäster inom bolaget lägger ner för att skapa bra utemiljöer.

Poseidon har framförallt gjort sig känt för att satsa på perenna, fleråriga, växter. I dag finns omkring 250 perennplanteringar i bolagets bostadsområden, där olika arter avlöser varandra under hela växtsäsongen. Vissa av planteringarna är också ljussatta och det har även bidragit till att områdena upplevs som tryggare.
Poseidons verkliga flaggskepp när det gäller utemiljö heter Värdens park och ligger i bostadsområdet Backa Röd på Hisingen. Parken, som utformats av Ulf Rehnström, Mona Holmberg och Ulf Strindberg, rymmer omkring 13 000 växter och 600 arter. Värdens park består av två delar, en blomsterpark där växtligheten dominerar och en 3 000 kvadratmeter stor park med fria gräsytor, avsedda för lek och rekreation, och där havet fått utgöra inspirationskälla.
Juryn bakom SABO:s miljöpris lovordar också Poseidons satsning på miljövärdar. I dag finns 30 sådana anställda inom bolaget med ett särskilt ansvar för planeringen av bolagets utemiljöer. Miljövärdarna fungerar också som rådgivare åt hyresgästerna i frågor som kompostering, miljöfarligt avfall och liknande.
Lena-Kajsa Jansson, projektledare hos Hyresgästföreningen, har jobbat med boinflytande hos Bostads AB Poseidon sedan början av 2000-talet och hon tycker att miljöpriset är välförtjänt.
–  Poseidon har jättefina gårdar och bolaget är mycket lyhört för vad hyresgästerna vill, säger hon. De får verkligen vara med och tycka till och har hyresgästerna önskemål om att de till exempel vill ha rosor på gården ifrågasätter inte bolaget det utan då blir det rosor på gården.
Lena-Kajsa Janssons arbete för ökat boinflytande har resulterat i att det i dag finns ett 70-tal aktiva gårdsföreningar, bildade av hyresgäster hos Poseidon. 
–  Av dem är det säkert ett 50-tal som jobbar aktivt med utemiljön på sina gårdar, säger Lena-Kajsa Jansson. Så egentligen kan man säga att det i mångt och mycket också är hyresgästernas förtjänst att bolaget fått det här priset.
Det är sextonde året i rad som SABO, som är de allmännyttiga bostadsbolagens intresseorganisation, delar ut sitt miljöpris. Bostads AB Poseidon har aldrig tidigare vunnit tävlingen men tilldelades både år 2 000 och 2 005 hedersomnämnanden för sina miljösatsningar.
Årets hedersomnämnden gick i år till Varbergs Bostads AB och Bostads AB Mimer i Västerås

Läs också Konsulter på dubbla stolar när hyresrätter ombildas i Göteborg Planen för billig renovering havererade vid första försöket 400 hyresrätter i Hjällbo kan ombildas till bostadsrätter Nu höjs hyrorna för var fjärde göteborgare Värre än väntat när Boplats granskar tillträdestider

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.