Annons

Bostadsbristen ska minska i Hackås

Berg Bergs Hyreshus vill bygga åtta lägenheter vid Hovslidensområdet i Hackås.
Foto: Åsa Eriksson

Behovet av nya lägenheter i Bergs kommun är stort och ser ut att öka under kommande år, enligt bostadsbolaget.

– Ett av våra främsta mål i kommunen är att vi behöver bli fler invånare. Att då också ha bostadsbrist är väldigt frustrerande. Nu tar vi första steget att bidra till fler bostäder i kommunen och det känns riktigt bra, säger Therese K Zetterman, kommunalråd Bergs Kommun.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I ett pressmeddelande skriver Bergs Hyreshus AB att man under en längre tid sett över hur man kostnadseffektivt ska kunna bygga hyreslägenheter på landsbygden. Förebilden är SABO kombohus BAS, men det kan även bli andra lösningar då en upphandling enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling, först skall genomföras.

Målsättningen är åtta lägenheter och att alla lägenheter ska kunna användas oavsett om det är en barnfamilj, äldre eller någon med funktionsnedsättning. Flexibilitet och bra hyresnivå säger man ha varit ledord under processen.

– Det är klart det är roligt att få bygga nya bostäder. Det visar på en tillväxt och tillför något nytt i vårt bestånd. Hackås är också en ort med närhet till regionens centra, Östersund, samt Bergs kommuns centra, Svenstavik. Sedan flera år tillbaka har vi en längre kö för lägenheter i Hackås. Det är alltså en naturlig ort att börja med för framtidens bostadsbyggande, säger Hans Green, VD Bergs Hyreshus AB.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

I det SABO kombohus BAS som står som förebild finns åtta lägenheter, fördelade på fyra stycken 2 RoK och fyra stycken 3 RoK. Standarden anses vara hög med kakel och klinker i badrum tillsammans med egen tvättmaskin och torktumlare, modernt kök och stora ljusa sovrum.

Vd Hans Green skriver i en krönika på hemsidan att det inte är självklart att bygga hyresrätter i dagens Sverige.

Att det krävs lite mod och beslutsamhet.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

”Kostnaderna är höga och avskrivningstiderna långa och tillsammans ger det en rätt stor risk och den risken blir inte mindre för att vi jobbar i lands- och glesbygd. Men samtidigt kan vi inte sitta still och vänta på att någon annan ska lösa situationen. Och det trycker på. Bergs kommun har lägre öppen arbetslöshet än snittet i både land och län, det finns lediga jobb men nästan inte några bostäder. Där vill i alla fall vi dra vårt strå till den berömda stacken.”

Annons

Han skriver också att han är öppen för andra boendeformer än hyresrätter i framtiden.

”Vad nästa steg blir får framtiden utvisa, vi tittar på både fler hyresrätter men också andra upplåtelseformer eller andra typer av boenden.

För att vinna måste man våga satsa – nu kavlar vi upp ärmarna och sätter igång!”

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.